14.12.2019 - 13:02
|
Actualització: 14.12.2019 - 20:58
La Comissió Unitat en la Diversitat i bon Govern del catorzè congrés del PSC ha acordat d’incloure en el document polític del partit que aborda el pacte lingüístic el concepte d”immersió lingüística’ que no recollia el text original i proposa renovar-lo després de quaranta anys per a flexibilitzar-ho sobre la base de les necessitats de cada centre.
Fonts socialistes han explicat que després d’una votació de les esmenes presentades en dues comissions en les quals s’abordava aquest assumpte, s’ha acordat incloure el català com a llegua vehicular, però també proposen ‘vehicular altres coneixements’ amb altres llengües i subratllen la inclusió de l’anglès i el reconeixement de l’aranès.
La proposta lingüística socialista, que també insisteix que la llei espanyola de llengües ha de reconèixer el plurilingüisme de l’estat espanyol, s’ha aprovat en la comissions sense vots en contra, expliquen les mateixes fonts, que afegeixen que ara es recullen signatures per a crear una resolució concreta sobre llengua que s’emporti al plenari del diumenge i es voti.
‘És un dels temes que més expectació han aixecat en els mitjans i en la societat’, han expressat les mateixes fonts com a motiu pel qual han decidit redactar aquesta resolució i portar-la la plenari.
En el document marc inicial proposat per la direcció, els socialistes donaven suport ja la flexibilització de la immersió lingüística –encara que el concepte no apareixia– i deien que el procés havia ‘trencat el pacte fundacional de la Catalunya democràtica’.
Algunes de les esmenes presentades, posaven l’accent que no es feia referència a la instrumentalització de la llengua per part de ‘sectors de l’espanyolisme bel·ligerant que han convertit la llengua a l’escola en element fonamental de confrontació política’, com resava per exemple l’esmena presentada per l’agrupació de Castellar del Vallès.
Ara, després del debat de les esmenes en el Congrés socialista, les mateixes fonts assenyalen que es fa referència a les dues instrumentalitzacions i es diu ‘no’ a la ‘confrontació entre monolingüisme i negació del plurilingüisme’.
L’estat espanyol com a ‘nació de nacions’
La mateixa comissió ha acordat d’incloure en la ponència marc mantenir que Catalunya és una nació i afegir que Espanya és ‘una nació de nacions’, han explicat fonts socialistes.
La direcció del PSC havia platejat en el document original reconèixer a Catalunya com a nació –quelcom que sempre ha defensat el partit– i l’estat espanyol com a plurinacional, i defensava la necessitat de reformar la constitució espanyola com ‘el camí per a recompondre consensos trencats’.
Després del debat d’aquest matí, en el qual s’han abordat les esmenes presentades per les agrupacions del partit, el text continua igual, és a dir, es manté que Catalunya és una nació, però s’afegeix que l’estat espanyol és una ‘nació de nacions i un estat plurinacional’. En el document inicial ja apareixia ‘estat plurinacional’, però no ‘nació de nacions’.
Les mateixes fonts concreten que aquest punt no ha rebut vots en contra, i que, en resum, la ponència en tots els punts –també el que aborda la immersió lingüística– s’ha mantingut amb el mateix contingut que el text original, però que ‘s’han afegit coses’.
Consideren que aquests debats han suposat l’oportunitat d’explicar als 1.069 delegats el document i, una vegada explicat, ha rebut les aportacions de la militància i ha tingut ‘bon acolliment’.
Iceta, ratificat com a líder del partit
Al congrés, El PSC també ha ratificat Miquel Iceta com a primer secretari del partit, després d’una votació en el plenari dels 1.069 delegats que no han emès cap votació en contra ni cap abstenció.
Iceta ha estat l’únic candidat que ha presentat candidatura, per la qual cosa repetirà en el càrrec i se situarà al capdavant del partit durant els pròxims tres anys, després de la ratificació del congrés.
El líder del PSC va presentar l’informe de gestió dels últims tres anys, que va ser avalat per unanimitat ahir, es va mostrar satisfet pel treball realitzat per l’executiva socialista i va reivindicar la fortalesa del partit després d’haver-se recuperat en els últims anys: ‘Aquesta Comissió Executiva ha aconseguit crear un clima de confiança, de lleialtat, de correspondència estreta entre els anhels, els desitjos i la realitat’.
Calvo respon als barons del PSOE
En el congrés també hi ha participat ha participat la vice-presidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo. Ha enviat un missatge als qui critiquen el diàleg del PSOE amb altres forces polítiques i ha assegurat que ‘a qui li estranya que dialoguem s’ho ha de fer mirar’. Unes paraules diriges no sols a PP i Ciutadans, sinó també a alguns barons del PSOE, com els presidents d’Aragó i de Castella la Manxa, que els darrers dies han intentat de dinamitar la negociació amb ERC per a la investidura de Sánchez.
La vice-presidenta espanyola ha recalcat que ‘en democràcia estem obligats a parlar’ perquè si no, ha afegit ‘no és democràcia’. Calvo també ha defensat que ‘allò més progressista, més revolucionar, valent i prudent’ és complir les normes establertes el democràcia. I ha afegit que ningú no és més valent ni més llest per saltar-se les normes. La vice-presidenta ha defensat que el PSOE és garant de poder donar solució als conflictes ‘d’odre territorial’.