El PSC i el PP se sumen a C’s per defensar que la senyalització a Lleida inclogui el castellà

  • Àngel Ros demana a CiU, ERC i CUP de no 'destruir la construcció de país brillant que va liderar el president Pujol'

VilaWeb

ACN

27.05.2016 - 17:32
Actualització: 27.05.2016 - 18:09

Els grups del PSC, C’s i el PP han aprovat una moció al ple de l’Ajuntament de Lleida per a la revisió del Pla de senyalització urbana que en un dels seus punts fa referència explícita a l’article 56 de la Llei estatal de trànsit, que obliga a retolar ‘al menys, en la llengua oficial de l’estat’, és a dir en castellà. CiU, ERC, la Crida-CUP i el Comú de Lleida han denunciat que l’objectiu de la moció era ‘camuflar la voluntat real de defensar la idea de bilingüisme a l’esfera pública’, mentre C’s, l’equip de govern del PSC i el PP han al·legat que el text defensa ‘el compliment estricte’ de la legislació vigent pel que fa a llengua i senyalització. El Comú també hi ha votat en contra. Altrament, el Ple de la Paeria del mes de maig ha aprovat una declaració institucional sobre pobresa energètica i en defensa del dret a l’habitatge.

La qüestió lingüística ha protagonitzat el ple de la Paeria del mes de maig i ho fet sobretot durant el debat d’una moció proposada per C’s -que ha incorporat l’esmena presentada pel PSC- sobre el Pla de revisió i millora de la senyalització a Lleida. El principal motiu de confrontació ha estat el punt número 4 de la moció, que textualment demana ‘seguir aplicant el que estableix la normativa vigent en matèria de llengua i senyalització’. D’entre la legislació a què fa referència el text s’inclou l’article 56 de nova la Llei estatal sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, que deixa clar que ‘les indicacions escrites dels senyals s’expressaran, al menys, en la llengua oficial de l’estat’.

Els grups d’ERC-Avancem, CiU i la Crida per Lleida-CUP han denunciat que amb aquesta moció ‘C’s ha volgut camuflar el que s’ha portat a votació’ i que, segons aquests tres grups, ha estat ‘la biligüització de la senyalització a Lleida’, segons ha dit Carles Vega, president del grup d’ERC-Avancem. ‘És una trampa de C’s per fer partícip a la gent de la ciutat de Lleida del seu model bilingüe’, ha sentenciat Francesc Gabarrell, de la Crida-CUP. El president del grup de CiU, Toni Postius, ha criticat que la moció que s’ha portat a votació, després d’incloure-hi l’esmena del PSC, no reculli literalment el que diu l’article 56 de la Llei de trànsit i només es refereixi a aquesta normativa estatal com a l’article 56 de la ‘RDL 6/2015’.

La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, de la mateixa manera que el tinent batlle Félix Larrosa, ha remarcat que el punt 4 l’únic que demana és que es segueixi amb el compliment de la legislació vigent en l’àmbit de llengua i senyalització. ‘És una proposta de mobilitat i en cap moment s’ha tractat d’amagar absolutament res com han intentat fer veure vostès’, ha remarcat Ribes als tres grups de l’oposició. Larrosa, per la seva banda, ha afirmat que ‘no hi ha una batalla entre idiomes i llengües sinó simplement hi ha el compliment estricte del que les lleis estableixen per a aquesta qüestió’. Finalment, el batlle de Lleida, Àngel Ros, ha demanat a CiU, ERC i la Crida-CUP ‘que no destrueixin aquella construcció de país brillant des d’un punt de vista de la societat que es va fer i va liderar el president Pujol’ i ha deixat clar que ‘els 27 regidors de la Paeria, independentment del model de Catalunya i del model de relació de Catalunya-Espanya que vulguem, som catalans i estimem Catalunya’.

En la resta de punts, la moció del C’s demana la posada en marxa dels grups de treball amb diferents entitats per a l’actualització i revisió del Pla de Mobilitat de la ciutat i revisar si les propostes de senyalització del mateix són suficients i si cal incloure’n de noves i la conveniència de tractar la senyalització orientativa i obligatòria de forma conjunta. Així mateix, també demana que es valori l’elaboració d’un Pla de senyalització urbana d’orientació específic per la ciutat, ‘d’acord amb les recomanacions, no normatives, de la Generalitat’.

Per la seva banda, el grup del Comú de Lleida també ha optat per votar en contra de la moció després que el seu portaveu, Carlos González, denunciés que la formació no tenia coneixement del contingut final del text de C’s, després d’introduir-hi l’esmena plantejada per l’equip de govern del PSC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor