El PSC es reivindica com a l’esquerra no independentista davant l”embolic’ dels ‘comuns’

  • Eva Granados els crida a 'aclarir què faran davant la desobediència'

VilaWeb

Redacció

03.06.2017 - 10:35
Actualització: 03.06.2017 - 11:21

La portaveu del PSC al parlament, Eva Granados, ha reivindicat al partit com el referent sòlid de l’esquerra no independentista i ho ha contraposat a l”embolic que tenen’ en el nou partit Catalunya En Comú, que lideren Xavier Domènech i Ada Colau.

‘Aquell que sigui d’esquerres i no sigui independentista, té en el PSC la seva proposta electoral’, ha destacat en una entrevista d’Europa Press, en la qual també ha defensat que el líder, Miquel Iceta, repeteixi com a candidat en les properes eleccions catalanes.

La solidesa del projecte, fomentat per les enquestes, contrasta ‘amb l’embolic que tenen els comuns, als quals costa d’entendre el seu posicionament sobre el procés sobiranista, apunta.

‘Ara diuen que un referèndum il·legal és un model de protesta i Ada Colau diu que defensa l’autogovern per posar-se en manifestacions davant Carme Forcadell’, que està sent investigada per permetre votacions inconstitucionals i conculcar els drets dels diputats, ha dit.

Granados considera que ‘no es pot llançar missatges de confusió a la ciutadania’ i defensar que un referèndum il·legal pot entendre’s com una mobilització social, sinó que cal ser nítid en la defensa de la legalitat i dels drets democràtics.

La principal aposta dels comuns és acordar un referèndum amb l’estat espanyol, però si es convoca unilateralment ho recolzaran com un acte de mobilització i protesta no vinculant, quelcom que Granados no veu ‘massa nítid’.

‘Domènech i Colau han de fer una reflexió serena i entendre que això no va de soberanisme o unionisme, sinó de si l’objectiu justifica els mitjans’ i de si es poden vulnerar les lleis, ha alertat.

Moltes coses en comú
Granados destaca que el PSC i els comuns comparteixen molts projectes, especialment els relacionats amb un model social progressista, i per això els crida a aclarir què faran davant la desobediència independentista.

Creu que socialistes i comuns també podrien coincidir en el disseny d’un nou encaix de Catalunya, i que podrien trobar-se en la ‘defensa d’una Espanya federal, plural, que millori el finançament de Catalunya i reconegui les seves singularitats.’

Però avisa que la defensa d’aquests valors ‘en cap cas pot ser l’argument per saltar-se la llei ni llançar missatges a la ciutadania que es poden fer referèndums il·legals i que és una manera de protestar’, com considera que fan els ‘comuns’ en avalar una convocatòria il·legal com a acte de mobilització, diu.

Govern d’esquerres
Davant el que Granados considera l’immobilisme del govern espanyol i la unilateralitat del govern, ‘hi ha un tercer espai que reclama una Catalunya diferent i amb garanties’: en aquest punt PSC i els comuns podrien trobar-se en un Govern progressista, si l’aritmètica postelectoral ho permetés –en cap cas es planteja una aliança prèvia–.

‘La nostra prioritat sempre és fer governs d’esquerres però, desgraciadament, no és el debat que hi ha ara a Catalunya’, que està centrada en un procés independentista que no porta a cap part, segons ella.

Moció de censura
Sobre la moció de censura de Podem contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Granados la critica i defensa que els socialistes se centrin a ‘defensar el seu projecte autònom, prenent decisions pròpies i no estar a costa del que diu’ Podem.

‘Ells pensen en el seu interès personal i partidista, i nosaltres en ser útils a la gent’ amb un projecte sòlid i al mateix temps renovat després de l’elecció de Pedro Sánchez com a secretari general, ha defensat.

Precisament sobre l’elecció de Sánchez, destaca que el resultat de les primàries ha estat molt clar –ella es reserva el seu vot, com Iceta–, i confia que per configurar la nova direcció del PSOE ell s’envoltarà dels ‘millors: segur que hi haurà companys catalans que sabran fer molt bé el que se’ls demani’.

La nova executiva es triarà en el congrés del PSOE del 16 al 18 de juny, en què també s’aprovarà l’estratègia política dels propers anys: el PSC espera que es consolidin els principis de la Declaració de Granada, que els socialistes van sentar les bases de la seva reforma federal de la constitució espanyola.

Durant la seva campanya de primàries, Sánchez va defensar reconèixer a Catalunya com a nació en una Espanya nació de nacions, i Granados reivindica el caràcter plurinacional de l’Estat –com recull la Declaració de Granada–, i rebutja confondre nació amb Estat ‘com fan els independentistes’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor