El PSC es queda sol reclamant que no s’ajornin les eleccions

  • El govern insisteix en les males previsions epidemiològiques i la majoria de partits es decanta per susprendre-les

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

13.01.2021 - 11:58
Actualització: 13.01.2021 - 18:28

El PSC és l’únic partit que reclama amb contundència que es mantinguin les eleccions del 14-F malgrat les projeccions d’empitjorament de la pandèmia. El govern fa dies que subratlla les males previsions epidemiològiques per a justificar l’ajornament que s’albira, tot i que fins ara no ha gosat proposar-lo en públic, i la majoria de partits s’han anat decantant cap a la suspensió. Amb l’ombra dels interessos electorals sempre planant, l’executiu manté que vol que es decideixi per consens en la reunió de divendres de la taula de partits. No serà possible si el PSC, amb els sondatges favorables, no canvia de parer, amb l’afegit de les implicacions que té sobre l’opinió pública el fet que el seu candidat sigui Salvador Illa, ministre de Sanitat. Els més explícits fins ara a demanar l’ajornament han estat la CUP i Ciutadans, que en les darreres hores s’han inclinat definitivament per aquesta opció. JxCat al·lega que són els departaments de Salut i Exteriors els que ho han de determinar i ERC insisteix en el consens dels partits. Els comuns i el PP han reclamat que es decideixi partint de criteris epidemiològics.

Noves previsions demà al migdia

El govern i la taula de partits es tornaran a reunir demà a les dotze del migdia per a conèixer les últimes previsions de Salut. Aquest cop, avaluaran l’impacte de les celebracions de Cap d’Any. El darrer informe de Salut, presentat dilluns, preveu que el sistema sanitari arribarà al pic de pressió assistencial a les UCI pocs dies abans del 14 de febrer.

Si no hi ha consens, serà el govern qui decidirà què fer, i a hores d’ara s’inclina per l’ajornament. Si suspèn la convocatòria electoral i el PSC, o alguna altra candidatura, arribés a presentar un recurs judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hauria de determinar si la decisió està ben fonamentada. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, assegurava ahir que, amb les dades actuals, sí que es podrien celebrar, i va declarar que espera que “ningú estigui més atent a les enquestes que a les dades de la pandèmia”. La portaveu del PSC al parlament, Eva Granados, hi ha insistit en la diputació permanent, afirmant que els protocols que s’han treballat donen garanties per a celebrar unes eleccions amb seguretat. “Cal preservar la salut però també cal preservar el dret a vot de la ciutadania de Catalunya”, ha dit. Poc després, en un comunicat, el PSC ha usat com a argument l’escenari legal desconegut que provocaria la situació, tenint en compte que les eleccions es van convocar de manera automàtica perquè el parlament no va investir un altre president després de la inhabilitació de Quim Torra. “Qui no ha convocat, no pot ajornar”, creuen.

Per a consumar l’ajornament, el govern hauria de reunir-se i el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès hauria de signar un decret. L’executiu també hauria de fixar una data alternativa per als comicis, un horitzó temporal concret o uns estàndards de caràcter epidemiològic que establissin quin seria l’escenari favorable perquè la ciutadania pugui votar. El govern comparteix que les eleccions haurien de tenir lloc un cop baixés la tercera onada, sempre basant-se en criteris sanitaris i epidemiològics.

Mesures de seguretat complicades

La llei electoral espanyola (LOREG), que regula el 14-F en absència d’una llei electoral catalana, deixa molt poc marge al govern per a adaptar o segregar l’horari de les votacions o permetre urnes mòbils que podrien facilitar l’exercici del dret a vot dels ciutadans i alhora minimitzar els riscos de contagi. La Junta Electoral espanyola també va refusar excloure els majors de 60 anys de les meses electorals. L’executiu sí que preveia incrementar el nombre de col·legis per a evitar les aglomeracions i ha fomentat el vot per correu.

Foment i PIMEC demanen de mantenir les eleccions

Foment del Treball i PIMEC també han demanat mantenir les eleccions. “El país necessita, com més aviat millor, la construcció d’un govern estable i fort amb capacitat de prendre les decisions necessàries com, entre altres, aprovar els pressupostos de la recuperació econòmica i social”, han assegurat les patronals en un comunicat conjunt. Foment i PIMEC han alertat que si s’endarrereix la formació d’un nou govern, també ho farà l’acció política que hauria de permetre superar la crisi sanitària, social i econòmica que ha provocat la pandèmia. Els empresaris creuen que el govern ha de posar tots els mitjans perquè es puguin celebrar les eleccions i s’obri una nova etapa “de recuperació i reconstrucció del país”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor