17.05.2022 - 12:24
|
Actualització: 17.05.2022 - 17:49
El PSC, ERC i ECP han decidit donar un dia de marge a JxCat per a intentar refer un acord a quatre sobre la llengua. Els tres partits han acordat no demanar a la junta de portaveus d’avui que la reforma de la llei de política lingüística es debati en el proper ple perquè confien arribar a un acord imminent amb Junts, que podria concretar-se en l’impuls d’una reforma legal alternativa, segons fonts parlamentàries dels tres grups. Ara bé, si en 24 hores no tanquen un acord, convocaran una reunió extraordinària de la junta de portaveus per a introduir en l’ordre del dia del ple de la setmana vinent la reforma de la llei de política lingüística que ja havien acordat inicialment. El PSC, ERC i els comuns consideren que el ple de la setmana vinent ha d’aprovar forçosament una reforma legislativa per a respondre al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dins del termini de 15 dies que va donar al govern per a l’execució forçosa de la sentència del 25% de castellà. I que el fet que el govern aprovi un decret per a protegir les direccions dels centres, com ha demanat Junts amb la seva proposta, no és suficient per a respondre al tribunal.
Junts va assegurar ahir que no es tornarien a sumar a l’acord per a reformar la llei de política lingüística. De fet, la mesa del parlament ha vist avui com Junts retirava la seva signatura de la reforma a quatre. Ara bé, fonts del grup parlamentari de JxCat asseguren que estan estudiant una proposta que no seria la reforma d’aquesta llei. “No descartem altres alternatives jurídiques, estem obertes a escoltar-les”, ha admès la portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales. I és que el PSC, ERC i els comuns no llencen la tovallola i han volgut fer un últim intent per a arribar a un acord, que podria ser l’aprovació d’una altra llei. Per a Esquerra, és imprescindible que una de les respostes a la sentència tingui rang legislatiu. “Necessitem una llei per poder defensar la immersió”, ha dit la diputada d’ERC Raquel Sans.
Però la mà estesa a Junts aquestes 24 hores és alhora un ultimàtum. Perquè si no hi ha pacte a quatre, els tres grups sumaran els seus vots per a tirar endavant la modificació de la llei de política lingüística pactada i presentada el 24 de març. “Blindarem el català a l’escola amb Junts o sense Junts”, ha afirmat en una roda de premsa la líder dels comuns, Jéssica Albiach. Sigui com sigui, tenen clar que és el parlament el que ha de moure fitxa per a respondre al TSJC i no només el govern a través d’un decret que formalment tampoc no podria regular els drets lingüístics. A més, creuen que el fet que una llei s’hagi de recórrer al Tribunal Constitucional, i no davant del TSJC o el Tribunal Suprem, pot afavorir una interpretació més favorable a la immersió perquè el Constitucional no s’ha pronunciat fins ara respecte al percentatge mínim de castellà que sí que exigeix el TSJC amb l’aval del Suprem. La llei de política lingüística és una norma de desenvolupament bàsic de l’estatut. Es tracta, per tant, d’una llei marc en l’àmbit lingüístic, i es requereix majoria absoluta per a modificar-la. El PSC, ERC i els comuns tenen els vots necessaris per a fer-ho.
CUP: “El parlament no pot donar categoria de llei a la sentència”
La CUP ha insistit que la reforma de la llei de política lingüística no esquiva la sentència ni protegeix la llengua, sinó que intenta convertir en consens social el compliment de la imposició del TSJC. “El parlament no pot donar categoria de llei a la sentència”, ha afirmat el diputat Xavier Pellicer, que veu una voluntat d’implementar el 25% de castellà amb acords tancats en despatxos de Madrid i Barcelona. La CUP creu que la cambra ha de defensar i ratificar el model d’immersió i protegir les direccions dels centres a partir d’una resposta treballada amb la comunitat educativa, les entitats, el govern i el parlament.