22.10.2017 - 02:08
|
Actualització: 22.10.2017 - 12:34
Aquestes últimes setmanes han estat marcades per la votació i els preparatius del referèndum, la declaració d’independència, així com la reacció de la justícia, dels cossos de l’estat i dels partits que s’hi oposen, que han activat la suspensió de l’autonomia. Tot plegat ha tensat, i en alguns casos trencat, els pactes de govern a molts municipis.
Hi ha hagut tensió, fins i tot, a Barcelona, on sorgeixen desavinences evidents entre Barcelona en Comú, favorable a l’autodeterminació i que va defensar l’1-O com a mobilització, i els socialistes, que donen suport a l’article 155.
Les negatives a cedir locals, així com la resposta a la repressió policial, ha fet que CiU hagi abandonat el govern de Mataró, que compartien amb els socialistes, mentre que a Tarragona, el regidor d’Units per Avançar (antiga Unió) ha deixat en minoria el PSC i PP.
Trobem també altres casos que decanten majories, com el de l’ajuntament de Badalona, on la regidora Conxita Botey s’ha desvinculat del PSC, per la resposta a l’1-O, i impedeix d’aquesta manera que es pugui formar una majoria alternativa PSC-PP.
46 grans municipis on perilla el govern municipal o s’ha trencat
Dels 948 municipis que hi ha a Catalunya, hi ha 135 que són capitals de comarca o tenen més de 10.000 habitants. En aquests consistoris ja s’han trencat onze pactes municipals aquestes darreres setmanes a conseqüència de les divergències sorgides entre partits sobiranistes i socialistes principalment.
A més de Mataró i Tarragona, el PDECat ha abandonat el PSC en els governs de Mollet, Esplugues de Llobregat, Blanes, Pineda de Mar i Palau-solità i Plegamans, mentre que ERC se n’ha anat dels de Blanes, Barberà del Vallès i Lliçà d’Amunt.
A més a més, a Tàrrega el batlle convergent ha fet fora el PSC del govern i ha pactat amb ERC. I a Argentona, la CUP, ERC i ICV han expulsat el PSC pel posicionament que ha tingut a escala nacional. Més enllà dels grans municipis, també s’han trencat pactes en municipis més petits com Balsareny, Sant Esteve Sesrovires o Tiana.
Respecte als pactes que estan en perill, més enllà de Barcelona, el més mediàtic és el de Terrassa. L’actual batlle, Jordi Ballart, del PSC, va dir que dimitiria i deixaria la militància del partit si els socialistes donaven suport al 155, mentre que el PDECat ha anunciat que convocarà una assemblea per a valorar si trenca el pacte del govern.
Hi ha un total de 35 municipis on els socialistes governen amb ERC o PDECat. A Sant Cugat del Vallès i Vilafranca del Penedès, els republicans han demanat als convergents que trenquin amb els socialistes.
En tots els municipis hi ha diferències significatives. En alguns ajuntaments, com a Girona, els socialistes s’han desmarcat de la línia oficial i han condemnat les càrregues, han demanat mediació, han criticat el missatge del rei i han demanat la dimissió de Rajoy.
En canvi, en altres municipis passa al contrari. Al Prat de Llobregat, tot i que governen ICV-EUiA i el PSC, no van cedir locals per al referèndum de l’1-O i no sembla que en cap cas el pacte perilli per l’atac a l’autogovern català.
A Premià de Dalt, el PDCat governa amb ERC i el PSC, que forma part de la junta de govern però no és necessari per a tenir majoria absoluta en el consistori. També trobem altres casos, com el de Castelldefels, on s’ha format una majoria alternativa al PP, que tenia la batllia la legislatura passada.