El projecte català Wikipedra opta al Premi Public Choice 2022

VilaWeb
Redacció
02.09.2022 - 06:00

“Wikipedra és un exemple de bones pràctiques per al compromís dels ciutadans en la conservació del patrimoni material, juntament amb el patrimoni immaterial al qual està connectat. Un nombre impressionant de participants va participar en la construcció de l’arxiu d’estructures de pedra seca, demostrant l’èxit dels socis del projecte en l’explotació de la ciència ciutadana per desenvolupar una base de dades de coneixement que podria salvar el patrimoni de la pedra seca de l’oblit”.

Amb aquest argument, un jurat atorgava el Premi Europa Nostra 2022 en la categoria de Participació i Sensibilització ciutadana a aquest projecte català coordinat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que ha generat un inventari consultable sobre el patrimoni de pedra seca de Catalunya i regions frontereres. Barraques, cabanes, pous, cisternes, forns de calç i rajoles, murs i tota mena de construccions, amb mapes, fotografies i fitxes que fan valdre aquestes construccions de pedra.

Wikipedra va néixer també amb l’impuls de l’Associació Drac Verd de Sitges, es va iniciar l’any 2011 com a resposta a la pèrdua d’aquest patrimoni. Fins ara hi han participat més de 500 col·laboradors i s’han inventariat 30.928 construccions de pedra seca.

I ara, la Wikipedra opta al Premi Public Choice 2022, el premi del públic d’EuropaNostraAwards, recompensat amb 10.000 euros i on és el ciutadà qui valora els projectes de diferents països a través d’una votació virtual. Fins a l’11 de setembre hi ha temps per votar els projectes en aquest web: https://vote.europanostra.org/

El projecte que obtingui més vots serà el guanyador, que es donarà a conèixer el 26 de setembre de 2022 a la cerimònia de lliurament dels Premis del Patrimoni Europeu a Praga. Podreu seguir la transmissió en directe aquí: https://www.europanostra.org/european-heritage-summit

Els premis Europa Nostra han reconegut un total de 30 projectes en 18 països, iniciatives molt diverses en els àmbits de la conservació i nous usos, investigació, educació i formació i participació ciutadana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor