11.04.2019 - 19:07
|
Actualització: 11.04.2019 - 19:23
L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat avui els Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2018 al projecte ‘Des-Iguals’, de betevé, que ha rebut el Premi al periodisme social; al documental ‘Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’ realitzat per Metromuster SCCL’, que ha guanyat el Premi a la comunicació social; la candidatura ‘Rostres i rastres del canvi climàtic’, proposat per Joana Diaz i Lluís Reales, Premi a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona i el programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio, dirigit i presentat per Albert Segura, que ha guanyat el Premi especial del jurat. L’acte d’entrega s’ha celebrat aquest dijous al Saló de Cent i ha estat presidit per la tinenta de batllia de Drets Socials, Laia Ortiz.
A la convocatòria d’enguany, que inclou quatre categories diferents, s’han presentat un total de 109 candidatures: 74 al premi al periodisme social, 25 al de comunicació social i 10 més al d’investigació periodística. Aquestes tres distincions estan dotades amb 8.000 euros cadascuna, mentre que el premi especial del jurat no té dotació econòmica.Es tracta del segon any consecutiu que els guardons s’entreguen amb aquest nom, però la 26ena edició si es té en compte també el que anteriorment es coneixia com a Premi del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS).
El Premi al periodisme social ha estat pel projecte ‘Des-Iguals’, de betevé. Gabriela Grifol és la responsable d’un projecte que, segons el jurat, destaca per la seva ‘qualitat tècnica i el tractament multiformat, així com la diversitat de situacions socials que es reflecteixen en primera persona’.
El jurat ha valorat molt positivament la col·laboració amb els entitats membres de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el compromís amb les 12 fites per reduir les desigualtats a la ciutat entre el 2017 i el 2027, que són l’eix d’aquest treball. El projecte ‘Des-Iguals’ combina 12 històries personals amb la veu dels experts, que aporten ‘una mirada analítica i exposen el treball per combatre les desigualtats des d’àrees diverses com l’habitatge o l’ocupació, a banda de mapes interactius i taules que reflecteixen amb dades precises la desigualtat existent a Barcelona’.
‘Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’
El Premi a la comunicació social ha estat pel documental ‘Idrissa, crònica d’una mort qualsevol’ realitzat per Metromuster SCCL. El jurat ha valorat la qualitat del treball final, però sobretot la vinculació i el seguiment de la campanya que al llarg de 2017 i 2018 ha remogut una bona part de l’opinió pública de Barcelona, amb fites com la repatriació del cos d’Idrissa al seu país d’origen gràcies al micromecenatge o la campanya pel canvi de nom de la plaça Antonio López, amb més de 17.000 signatures recollides. En el marc del projecte d’Idrissa s’han organitzat concentracions i manifestacions per recordar-lo en el dia de la seva mort, el 6 de gener, i per denunciar les pràctiques de control migratori.
El jurat subratlla que ‘tots aquests esdeveniments han anat acompanyats d’una campanya de comunicació continuada que ha tingut el seu impacte en molts mitjans de comunicació i han arribat a l’opinió pública’.
Rostres i rastres del canvi climàtic
El Premi a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona l’ha rebut la candidatura ‘Rostres i rastres del canvi climàtic’, proposat per Joana Diaz i Lluís Reales. El jurat ha valorat l’originalitat d’aquest projecte d’investigació sobre l’impacte del canvi climàtic en el benestar social, concretament en la precarietat i la desigualtat a la ciutat. S’ha valorat ‘l’enfocament local d’una temàtica global que normalment s’enfoca des dels grans pactes mundials o per visualitzar els efectes negatius en zones llunyanes i poblacions especialment vulnerables’.
‘Solidaris’
El Premi especial del jurat ha estat pel programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio i dirigit i presentat per Albert Segura. El guardó s’atorga per la trajectòria del programa, actualment en la seva onzena temporada en antena, així com ‘el rigor, el compromís i la sensibilitat amb els temes abordats, sempre donant veu a aquells a qui tenen més dificultat per fer-se sentir’.
El jurat ha remarcat que la ràdio és ‘un gran espai pel periodisme social’. ‘Solidaris’ va rebre també el 2018 el Premi Civisme de Mitjans de Comunicació en la categoria de treball radiofònic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.