El programa internacional de l’Any Llull tindrà una exposició itinerant i més de 50 actes

  • La programació internacional de l'Any Llull, que commemora el VII centenari de la mort del pensador català, inclou l'exposició itinerant 'La veritat inefable: El Llibre d'Amic e Amat' i més de 50 actes entre concerts, lectures poètiques i activitats acadèmiques i literàries per Europa, Amèrica i el Nord d'Àfrica, segons ha explicat aquest dijous el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Manuel Forcano, en roda de premsa.

VilaWeb

Redacció

14.07.2016 - 16:09
Actualització: 14.07.2016 - 16:50

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

La programació internacional de l’Any Llull, que commemora el VII centenari de la mort del pensador català, inclou l’exposició itinerant ‘La veritat inefable: El Llibre d’Amic e Amat’ i més de 50 actes entre concerts, lectures poètiques i activitats acadèmiques i literàries per Europa, Amèrica i el Nord d’Àfrica, segons ha explicat aquest dijous el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Manuel Forcano, en roda de premsa.

L’IRL, entitat encarregada d’organitzar els actes commemoratius a escala internacional, té com a objectiu recuperar i difondre l’obra de l’escriptor i pensador “més universal de les lletres catalanes” a l’àmbit internacional, especialment en aquells països amb nombre d’universitats més gran amb docència sobre la llengua, la literatura i la cultura catalana.

L’exposició itinerant ‘La veritat inefable: El Llibre d’Amic e Amat’ serà “l’acte estrella” i visitarà diferents universitats de França, Gran Bretanya i Alemanya entre els mesos d’octubre i desembre, amb una aposta interactiva que té com a punt de partida els versicles del ‘Llibre d’Amic e Amat’, que forma part de la novel·la ‘Blanquerna’ amb l’objectiu d’aprofundir en la vida de Ramon Llull.

El comissari, Joan Santanach, ha afirmat que es tracta d’un dels textos místics més importants de la literatura europea i l’obra més important de l’autor; l’exposició, que intenta aproximar-se a Llull a través de 9 capítols, mostra a l’espectador aspectes com el context històric, la vida personal, el sistema de pensament o la relació amb la literatura per tal d’oferir una visió general.

La mostra té 4 elements escultòrics, dissenyats pels estudis Undo i Canó, que representen les lletres ‘l’ del nom del pensador i que amb els seus dos metres d’altura conviden l’espectador a seure i interactuar amb els continguts que es presenten a pantalles situades al dors de cada ‘lletra-cadira’.

UN PROGRAMA COMPLET

Entre les activitats destaquen les jornades lul·lianes programades, en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), a l’Institut del Món Àrab de París, la Universitat de Béjaïa i l’Acadèmia Beit al-Hikma a Tunísia que pretenen “destacar la figura de Llull com a precursor del diàleg intercultural”, ha explicat el director general de l’IEMed, Josep Ferré.

A més, al programa s’inclouen 30 actes a 25 ciutats de països com Mèxic, Alemanya, França, Itàlia, Gran Bretanya, Irlanda i Romania en què participaran especialistes i traductors de l’obra lul·liana com Roger Friedlein, Joan Santanach, Lola Badia, Dominique de Courcelles, Alexander Fidora, Fernando Domínguez, Viola Tenge-Wolf, Amador Vega, John Dagenais i Francesc Tous, entre d’altres.

També s’han programat propostes musicals concebudes a partir de la figura de Ramon Llull, com la lectura poètica ‘El Verger de l’Amat’ a càrrec de Montse Germán i Ferran Pisà; els concerts ‘Alenar Llull’ de Maria del Mar Bonet a París, Tarragona i l’Havana; el concert ‘A l’entorn musical de Ramon Llull’ de Lídia Pujol a Béjaïa; ‘Art’ de Manel Camp a Tunísia; ‘Ramon Llull’ de Jordi Savall o ‘L’últim pelegrinatge de Ramon Llull’ a París.

La comissària de l’Any Llull del Govern de les Illes Balears, Maribel Ripoll, ha presentat l’exposició ‘Ramon Llull. 700 anys de missió’, programada pel Bisbat de Mallorca, que tindrà lloc al Palazzo de la Cancelleria de Roma i a la Capella de la Misericòrdia de Palma.

A Barcelona es pot veure l’exposició comissariada per Amador Vega,’La màquina de pensar. Ramon Llull i l’Ars combinatòria’, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que combina la documentació històrica amb mirades recents d’artistes que s’han inspirat en l’obra de Llull com David Link, Ralf Baecker i Perejaume.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor