El primer president de l’Eslovènia independent diu que vincular la via eslovena a la violència demostra ‘ignorància’

  • Milan Kucan explica que el camí dels eslovens va ser el de 'l'exercici pacífic del dret d'autodeterminació' i el veu com un bon exemple

VilaWeb

Redacció

12.12.2018 - 13:30

Milan Kucan, el primer president de l’Eslovènia independent, creu que la via eslovena ‘d’un exercici pacífic del dret a l’autodeterminació’ pot ser un bon exemple per a Catalunya. Segons que critica en un comunicat, les interpretacions que s’han fet des d’alguns sectors a l’estat espanyol no tenen base real i demostren ‘ignorància”‘dels fets. ‘La via eslovena va ser extremadament pacífica’, diu.

La guerra al país, recorda, va ser imposada quan l’exèrcit federal iugoslau va atacar Eslovènia l’endemà de la proclamació d’independència el juny del 1991. L’agressió va durar deu dies i va causar malauradament la pèrdua de 76 vides: 19 eslovens, 45 soldats de l’exèrcit iugoslau i 12 estrangers. Kucan atribueix les víctimes i els danys morals i materials i el ‘tràgic balanç’ final a una ‘ceguesa política’ i una ‘manca de voluntat’ de l’estat iugoslau i la cúpula militar, que segons ell van rebutjar el camí del diàleg polític.

En el comunicat, Kucan argumenta que l’experiència d’Eslovènia amb ‘l’arrogància política’ de Iugoslàvia és il·lustrativa i mostra que els drets de les nacions que volen exercir el seu dret d’autodeterminar-se per vies democràtiques no pot ser suprimit per la violència policial o militar.

És en aquest context, diu, que Ljubljana ha expressat el seu suport al dret dels catalans a autodeterminar-se i decidir el seu futur seguint un camí democràtic, així com també ha condemnat la violència de la policia espanyola l’1-O. ‘Fins i tot en el cas català, és un afer polític que només pot ser resolt per vies polítiques mitjançant un diàleg franc i tolerant amb Madrid’, afegeix.

A més, Kucan destaca que ho és especialment ara, després del referèndum a Catalunya i davant la demanda contra els presos polítics. ‘La independència de Catalunya i la seva posició a l’estat és un afer en què hi ha una responsabilitat mútua’, conclou l’ex-president eslovè.

Milan Kucan, que va presidir el país entre el 1990 i el 2002, va reunir-se la setmana passada amb el president Quim Torra durant la visita institucional a Ljubljana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor