30.11.2016 - 16:06
La Comissió Europea ha proposat crear un fons europeu de la Defensa per millorar la capacitat de defensa dels estats membres, finançar una protecció comuna i la indústria militar’. En concret, el fons permetrà ‘finançar la inversió en recerca i el desenvolupament comú de tecnologies i equipaments’ amb una partida inicial en el pressupost pel 2017 de 25 milions d’euros, que la CE confia elevar fins als 90 milions el 2020. A partir d’aquell any, l’objectiu de Brussel·les és que el programa de recerca en defensa compti amb 500 milions anuals. La CE també vol fomentar la compra comuna d’equipaments militars com drons o helicòpters mobilitzant un 5.000 milions d’euros anuals.
‘Per garantir la nostra seguretat col·lectiva, hem d’invertir en el desenvolupament en comú de tecnologies i equipaments d’importància estratègica, des de capacitats espacials, marítimes, aèries i terrestres fins a qüestions relacionades amb la ciberseguretat’, ha assegurat el president de la CE, Jean-Claude Juncker, en un comunicat.
En aquest sentit, Juncker ha demanat ‘més col·laboració entre els estats membres’ i una ‘posada en comú de tots els recursos nacionals’. ‘Si Europa no s’ocupa de la seva seguretat, ningú més ho farà per nosaltres. El que ens permetrà disposar d’una autonomia estratègica serà una base industrial de defensa prou innovadora i competitiva’, ha indicat.
La proposta presentada aquest dimecres per la Comissió Europea també pretén impulsar la inversió en pimes, start-ups i altres proveïdors de la indústria de la defensa, amb fons estructurals i d’inversió i recursos del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Així, Brussel·les vol donar suport ‘als esforços del BEI per millorar l’accés al finançament de les cadenes de subministrament de la defensa’ i ‘impulsarà el cofinançament de la UE de projectes d’inversions productives i de modernització’ d’aquestes cadenes.
Brussel·les també vol que hi hagi a Europa ‘un mercat de la defensa obert i competitiu que ajudi les empreses que operin fora de les seves fronteres nacionals’. En aquest sentit, la CE vol que es faciliti la participació transfronterera en la contractació pública del sector de la defensa, amb normes industrials adequades i polítiques sectorials com programes especials europeus o la posada en comú de les prioritats en matèria de defensa.