El primer mapa de qualitat del cel nocturn destaca la foscor excepcional del Montsec

  • Un estudi fet entre el 2012 i el 2015 mesura el grau de brillantor del fons del cel i la qualitat de la foscor als principals parcs naturals de Catalunya

VilaWeb

ACN

09.05.2016 - 22:00
Actualització: 09.05.2016 - 22:14

La serra del Montsec ofereix una foscor del cel ‘excepcional’. Ho diu un estudi presentat pel Departament de Territori i Sostenibilitat que analitza la qualitat del cel nocturn, amb mostres preses des del 2012 fins al 2015. S’hi constata que el cel a la serralada del pre-Pirineu és el més saludable del país pel que fa a la contaminació lumínica. Els parcs naturals de la serra del Montsant, de l’Alt Pirineu, dels Ports i de l’Albera també es destaquen per una gran qualitat del cel nocturn.

Una mala qualitat del cel pertorba les condicions naturals del medi nocturn, afecta els ecosistemes i la biodiversitat i, a banda, té conseqüències perjudicials per al medi en general. Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons del cel, atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l’atmosfera.

Les zones no urbanes són les que acostumen a tenir un grau de brillantor més poc contaminat, però en el cas de la serra del Montsec, els seus nuclis urbans interiors no tenen una afectació rellevant en la qualitat del cel nocturn. Les principals amenaces provenen dels nuclis fronterers –Balaguer i Tremp– i sobretot de Lleida i Barcelona.

Als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà, del cap de Creus, de la zona volcànica de la Garrotxa, del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac els mesuraments han confirmat una gran variabilitat de la qualitat del cel nocturn segons la proximitat a nuclis urbans. En la mateixa línia, al parc de Collserola s’hi ha observat una baixa qualitat del cel fosc per la proximitat a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les campanyes vinents inclouran un estudi més detallat de les zones amb més qualitat per a valorar el possible desenvolupament de projectes de protecció.

Vegeu-ne el mapa a continuació:

Visor del mapa de qualitat del cel nocturn
Visor del mapa de qualitat del cel nocturn.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor