11.11.2016 - 22:00
Després de setmanes de negociació que van començar un cop superada la qüestió de confiança al president Puigdemont, la CUP sotmet avui el pressupost i la llei d’acompanyament a l’escrutini dels representants de les assemblees locals i les organitzacions adherides a la candidatura del 27-S. És un moment delicat perquè hi ha molt present el record de la caiguda del pressupost del 2016 per la negativa de la CUP. Aquella decisió va desembocar a la qüestió de confiança i a l’anunci de la convocatòria d’un referèndum el setembre de 2017. Els representants territorials de la CUP han de validar un pressupost amb partides socials incrementades i una dotació específica per a la celebració del referèndum, així com un paquet de mesures fiscals que permetrien recaptar 180 milions d’euros anuals addicionals al govern. El consell polític de la CUP es fa durant el matí a Artés i és previst que a migdia ja s’hagi pres una decisió.
Si la CUP dóna el vistiplau al pressupost i a la llei d’acompanyament, el govern pot aprovar-los a la reunió de dimarts i començar la tramitació parlamentària. Si es compleixen els terminis previstos, el pressupost es pot acabar aprovant a mitjan gener després d’haver superat la fase d’esmenes dels grups parlamentaris. D’entrada, Ciutadans ja ha anunciat que portarà els comptes al Consell de Garanties Estatutàries.
Si no prospera cap esmena al debat de totalitat, els dos projectes de llei seguiran la tramitació parlamentària, amb els ingressos i les despeses fixats, i començarà en comissió el debat a la totalitat de cada secció pressupostària. La comissió elaborarà un dictamen amb les esmenes aprovades –els grups en poden mantenir de vives- i és a partir de llavors que hi ha tres dies hàbils per sol·licitar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. El Consell té un termini màxim d’un mes per dictaminar abans no se sotmeti al debat final del ple.
Les previsions dels comptes preveuen recaptar 180 milions d’euros anuals amb el conjunt de modificacions fiscals que preveu la llei d’acompanyament. Un increment de recaptació que serà de 120 milions d’euros el 2017. Les modificacions fiscals que aportaran més recursos són l’impost mediambiental que substitueix l’impost nuclear suspès pel TC, que aportarà 60 milions d’euros anuals (29 milions d’euros al 2017) i el gravamen a les begudes ensucrades, que suposaran 41 milions d’euros anuals (31 milions d’euros pel 2017). També s’elimina la deducció addicional d’1,5 punts de l’IRPF per a la compra d’un habitatge per a rendes superiors a 30.000 euros anuals. D’altra banda, l’acord amb la CUP inclou tramitar al marge dels pressupostos un nou impost per gravar actius com iots o vehicles que són propietat d’una empresa per evitar l’impost de patrimoni.
En unes declaracions als mitjans de comunicació, el secretari d’Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, va explicar dijous que les propostes fiscals que el govern posa damunt de la taula per acompanyar el pressupost de 2017 són fruit del diàleg entre JxS i la CUP i que s’ha intentat cercar ‘opcions imaginatives’ que aportin consens. Segons Salvadó, ‘hi ha un punt d’optimisme en la feina feta i en l’increment recaptatori, que superarà els 180 milions d’euros en un exercici corrent. Tenim la voluntat de guanyar progressivitat, aixecar impostos impugnats per l’estat espanyol, lluitar contra el frau fiscal, desenvolupar les potencialitats extrafiscals del nostre sistema tributari i lluitar contra externalitats que afecten l’economia i la societat catalana’.