05.07.2022 - 12:16
|
Actualització: 05.07.2022 - 12:52
El president de la Generalitat Quim Torra ja ha presentat el recurs al Tribunal Europeu dels Drets Humans contra la seva inhabilitació. El febrer proppassat el Tribunal Constitucional espanyol (TC) va desestimar el recurs d’empara i a partir d’aquell moment la via europea ja podia ser executada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Torra per desobediència el desembre del 2019 i el Tribunal Suprem espanyol va confirmar la sentència el setembre del 2020. Per això Torra va haver de deixar el càrrec i abandonar el Palau de la Generalitat.
Segons un comunicat de l’oficina del president, el recurs –escrit en català– ha estat presentat pels seus advocats, Gonzalo Boye i Isabel Elbal. Hi argumenten que li van ser vulnerar drets reconeguts per la normativa europea en matèria de drets civils i drets humans i consideren que és un cas de persecució ideològica i política contra la minoria nacional catalana a l’estat espanyol.
El recurs assenyala que li han vulnerat el dret d’un judici equitable i, concretament, el dret d’un tribunal independent i imparcial; el dret de defensa, a més del dret de presumpció d’innocència. “Per una altra banda –afegeix el comunicat–, la privació de la condició de diputat del president Quim Torra, fins i tot abans que la condemna fos revisada pel Tribunal Suprem, és una vulneració flagrant i desproporcionada del dret a unes eleccions lliures, en relació amb la presumpció d’innocència, que no respon a cap objectiu legítim.”
En el recurs presentat a Estrasburg, també s’hi destaca que l’exhibició de la pancarta va ser un acte de reivindicació política i que aquest era el primer punt del programa electoral amb què el president Quim Torra havia concorregut a les eleccions.