11.10.2019 - 20:50
|
Actualització: 12.10.2019 - 08:31
El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha insistit avui que Espanya havia de ‘demanar perdó’ pels ‘abusos’ comesos durant la conquesta d’Amèrica, indicant que no havia de ser considerat un tema ‘polèmic’, sinó un pas a favor de la ‘reconciliació.’
‘Quan vaig enviar unes cartes amb aquest propòsit va haver-hi molta polèmica. Ara no toquem aquest tema, però això no vol dir que l’oblidem, perquè considerem que són moments per a la reconciliació i que s’ha de demanar perdó pels abusos que es van cometre durant la invasió, en aquest cas la conquesta’, ha dit López Obrador en la conferència de premsa diària.
Aquest ha estat el moment en què ha abordat el tema:
López Obrador s’ha referit a les cartes que el mes de març passat va enviar al rei espanyol, Felipe VI, i al papa Francesc perquè demanessin perdó per ‘les violacions de drets humans’. ‘L’anomenada conquesta es va fer amb l’espasa i amb la creu’, ha dit en un vídeo enregistrat en la zona arqueològica de Comalcaco.
Diu que, en general, cal ‘demanar perdó per totes les invasions, per la repressió a les comunitats i pobles originaris’. En aquest sentit, s’ha mostrat disposat a ‘fer igual’ per l’extermini que va significar el tracte als yakis durant el Porfiriat i per ‘l’assassinat de milers de ciutadans xinesos’.
‘A les nacions no ens afecta en res que actuem així’, ha defensat. ‘Són qüestions que poden generar polèmica però no han d’ocultar-se. Per què oblidar la nostra història?’, i ha proposat de ‘parlar de la interpretació que cada país té d’aquests esdeveniments’. ‘Què significa per a un espanyol la conquesta, què significa per a un mexicà i per què no posar-nos d’acord i, al final, la reconciliació’.
La posició de l’estat espanyol
En el seu moment, el govern espanyol va lamentar que s’hagués fet pública la carta que López Obrador havia enviat a Felipe VI el passat 1 de març, el contingut del qual va rebutjar ‘amb tota fermesa’.
Per a l’executiu de Pedro Sánchez, ‘l’arribada dels espanyols, fa 500 anys, a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de consideracions contemporànies’.
‘Els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com a pobles lliures amb una herència comuna i una projecció extraordinària’, va dir Moncloa.