26.04.2022 - 15:36
|
Actualització: 27.04.2022 - 07:47
El govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat el físic teòric Maciej Lewenstein amb el Premi Nacional de Recerca 2021. Lewenstein (Varsòvia, 1955) és professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), on dirigeix el grup de recerca en Teoria de l’Òptica Quàntica. El guardó se li concedeix per la seva àmplia i diversa recerca durant quaranta anys en física teòrica i la seva aplicació en àrees com ara la física atòmica de la matèria ultrafreda i l’òptica quàntica. Destaquen els seus descobriments “d’excepcional impacte” en branques del coneixement tan diverses com les matemàtiques, la neurofisiologia, la biofotònica, la biofísica, les ciències cognitives i la psicologia social.
També resulta “especialment notòria” la tasca de Lewenstein en la visualització exterior de la recerca catalana, “tot estimulant nombroses col·laboracions entre investigadors del país i grups de física de tot el món”.
Els premis també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Jelena Radjenović, professora d’investigació ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) de Girona. Radjenović (Belgrad, 1980) és especialitzada en el desenvolupament d’elèctrodes nanoestructurats d’esponja de grafè de baix cost pel tractament de l’aigua.
Aquests elements permeten, per primera vegada, un tractament electroquímic energèticament eficient dels contaminants persistents de l’aigua, eliminant del seu cicle els productes químics persistents, tòxics i cancerígens.
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat que el palmarès històric d’enguany reconeix el talent d’arreu del món que treballa a Catalunya: “El nostre sistema és acollidor i rep persones de tot el món atretes per un entorn potent, amb projecció i recerca capdavantera que ofereix oportunitats i un entorn idoni”. Per tant, “és lògic que aquests investigadors acabin fent carrera científica i aconsegueixin les màximes fites”, ha afegit.
En aquestes trenta-dues edicions dels guardons, s’ha reconegut a un total de seixanta-un investigadors i trenta-cinc entitats. Els premis també reconeixen la tasca que fan mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica.
Els guardonats en aquestes categories són la Fundació Banc Sabadell (FBS), el Barcelona Supercomputing Center / Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), el Centre de Visió per Computador (CVC) i Intel Intelligent Systems Lab i l’IRB Barcelona i ICREA.