El PPCV demana al congrés la posada en marxa d’una clàusula de salvaguarda dels cítrics espanyols

  • El diputat nacional per València Juan Vicente Pérez ha presentat una iniciativa al Congrés dels Diputats en la qual s'insta establir una clàusula de salvaguarda que preserve els interessos citrícoles espanyols, segons ha informat el partit en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
05.10.2016 - 11:12

VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

El diputat nacional per València Juan Vicente Pérez ha presentat una iniciativa al Congrés dels Diputats en la qual s’insta establir una clàusula de salvaguarda que preserve els interessos citrícoles espanyols, segons ha informat el partit en un comunicat.

Esta iniciativa, presentada per a debat en el Ple del Congrés, gira entorn de l’acord comercial entre la UE i Sud-àfrica per a l’entrada de cítrics. Sobre esta qüestió, ha explicat que davant dels “efectes nocius” d’este acord per als cítrics espanyols caldria advocar també per “l’establiment de contingents a l’exportació dels cítrics sud-africans en aquells moments estratègics en els quals la seua presència en els mercats europeus resulta més perniciosa per a la citricultura espanyola”.

La Proposició No de Llei inclou un tercer apartat en les propostes de resolució, en què s’insta a la UE a establir un finançament específic per a poder portar a terme una reconversió de les plantacions de taronja navelina, que és la varietat que va a vore’s “més afectada” per esta aliança.

Alhora, demana que “no es descarte” la possibilitat de sol·licitar finançament per a reconvertir igualment varietats de mandarina de primera campanya, la rendibilitat de les quals poguera ressentir-se a conseqüència de la presència de mandarines tardanes sud-africanes en el mateix període de la campanya i en els mateixos mercats comunitaris. “Amb esta proposta el PP defensa la importància dels cítrics en el nostre mercat, que té una rellevància especial a la Comunitat Valenciana”, ha explicat Juan Vicente Pérez.

CONSEQÜÈNCIES COMERCIALS

Alhora, ha advertit que les conseqüències comercials de l’acord entre la Unió Europea (UE) i la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud sobre els interessos citrícoles espanyols i més concretament sobre les nostres taronges van a ser “molt perjudicials” ja que s’ha prorrogat els avantatges per als cítrics de Sud-àfrica “precisament en les dates que el gruixut de les taronges navelines espanyoles arriba als mercats”.

De la mateixa manera, apunta que és “previsible” que es produïsca “una incidència negativa” cap a les mandarines de primera campanya, “ja que coincidiran igualment en els mercats europeus amb l’arribada de les mandarines tardanes procedents de Sud-àfrica. Pérez ha lamentat, alhora, que “la situació de bloqueig polític que viu Espanya i la impossibilitat que fins ara s’haja pogut formar Govern hi haja impedit continuar amb les negociacions per a evitar estos problemes.

Esta iniciativa també ha estat presentada a Les Corts Valencianes pel grup popular. “Al PPCV portem la defensa dels cítrics endavant en totes les institucions, amb coordinació i sempre mirant pel bé comú dels ciutadans”, ha assenyalat el portaveu d’Agricultura del GPP, José Ramón Calpe. A més, també se’n va a registrar en forma de moció en els ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor