09.11.2017 - 22:00
La instrumentalització de l’article 155 no tan sols ha afectat les institucions catalanes. La temptació d’aprofitar-lo per a interessos partidistes ha estat massa gran per al PP, que fins i tot ha amenaçat d’aplicar-lo al País Basc, Navarra i Castella – la Manxa. El 30 d’octubre, dos dies després de l’anunci de les primeres mesures, el govern espanyol va usurpar el vot de Catalunya en una reunió entre comunitats autònomes per a imposar el seu criteri sobre el nou model d’oposicions del professorat a tot l’estat espanyol.
Les comunitats autònomes governades pel PP eren partidàries d’incloure una part eliminatòria a les oposicions, mentre que la resta de comunitats s’hi negaven. L’empat es va resoldre amb el vot de Catalunya. ‘El PP va usurpar el vot de Catalunya; em consta que el sentit del vot hauria estat diferent’, denuncia el portaveu d’USTEC, Ramon Font, en declaracions a VilaWeb.
Font explica que el fet d’incloure-hi una part eliminatòria perjudica els professors interins, que en el cas de Catalunya representen el 40% dels docents. ‘La part eliminatòria és memorística. No ens sembla bé que una persona que té molt temps per a estudiar es presenti a unes oposicions amb avantatge; això va en detriment de l’experiència docent, especialment dels interins’, ha afegit.
L’article 155 també ha deixat en suspens els compromisos de la Generalitat amb els sindicats d’ensenyament, que depenien del nou pressupost. La dissolució del parlament i la convocatòria electoral, sumades als terminis per a configurar un nou govern, fan difícil que el pressupost s’aprovi amb prou temps per a incloure-hi les noves mesures per al curs escolar de l’any vinent. Entre més compromisos, hi havia un acord per a guanyar dues mil places de funcionaris en aquest sector.