El PP obté la cinquena majoria absoluta consecutiva a Galícia

  • El BNG aconsegueix el millor resultat del la història del sobiranisme gallec, amb 25 diputats

VilaWeb

VilaWeb – Agències

18.02.2024 - 23:12
Actualització: 19.02.2024 - 02:12

El PP ha guanyat les eleccions al Parlament de Galícia i manté així la cinquena majoria absoluta consecutiva. La victòria, amb el 48% dels vots i 40 escons, implica que l’actual president de la Junta de Galícia, Alfonso Rueda, s’assegura la continuïtat, tot i que amb dos escons menys. La majoria absoluta és de 38 diputats. El PP ha governat Galícia d’ençà del 1981 amb l’única excepció del 2005, quan socialistes i BNG van aconseguir un diputat més.

El BNG ha obtingut un resultat històric per al sobiranisme gallec, amb 25 escons i un 31,57% dels vots, 6 parlamentaris més que fa quatre anys i un percentatge de vots superior al 25,11% que va obtenir Xosé Manuel Beiras l’any 1997. El partit es destaca així com a principal partit de l’oposició i guanya en ciutats com ara Vigo, amb un 37% dels vots (l’any 2020 va ser-hi tercera força). La formació ha passat de 6 escons el 2016 a 19 el 2020 i ara n’ha obtingut 25.

En canvi, els socialistes, que estrenaven candidat amb José Ramón Gómez Besteiro, han perdut 5 diputats respecte dels comicis del 2020, i n’obtenen solament 9.  Gómez Besteiro ha reconegut la derrota després de tenir el pitjor resultat de la història del PSdeG. “Els socialistes som demòcrates i acceptem sense reserves el resultat de les urnes”, ha dit. I ha explicat que ja havia telefonat a Rueda per a felicitar-lo.

En el nou parlament hi haurà la novetat de Democràcia Ourensana, un partit d’àmbit provincial, que governa a la capital, i que ha estat capaç d’aconseguir un diputat, amb un 8,78% dels vots a la demarcació. De fet, a la ciutat d’Ourense el suport s’han enfilat fins al 18%.

Sumar, Podem i Vox no han entrat al parlament gallec. Tots tres partits són molt lluny del 5% a cada demarcació necessari per a obtenir representació. La cap de llista de Sumar, Marta Lois, que ha aconseguit menys d’un 2% dels vots, ha reconegut el mal resultat, però ho ha justificat així: “És la primera vegada que ens presentem a les eleccions de Galícia, partíem de zero; crec honestament que ens ha faltat temps.” I ha afegit, també, com a argument que són un projecte nou.

Vox ha tingut un suport similar al de fa quatre anys (2,2%) i Podem (0,26%) ha quedat darrere del PACMA (0,36%). La cap de llista, Isabel Faraldo, ha dit que perquè hi hagi canvi a Galícia es necessita un Podem fort. Considera que el gran fracàs ha estat que, malgrat l’esforç que ha fet l’electorat progressista per concentrar el vot en el BNG, no n’hi ha hagut prou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor