15.04.2025 - 14:41
|
Actualització: 15.04.2025 - 17:41
D’ençà de la gota freda, la taula de les conferències de premsa del Consell ha esdevingut un apèndix de la tribuna de les Corts. Deixant de banda la institucionalitat i la convenció històrica de no polemitzar amb l’oposició ni donar opinions sobre temes que no s’han tractat en el Consell, Susana Camarero accentua cada setmana el paper d’ariet. És la portaveu de Carlos Mazón per a respondre, no les preguntes dels periodistes, sinó les afirmacions de Compromís o dels socialistes. D’ençà de fa unes setmanes, l’objectiu que té en la diana és la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé.
Avui Camarero ha entrat molt somrient al Palau de Castellfort i de seguida s’ha notat que la lectura dels acords dels dos plens del Consell, l’ordinari i l’extraordinari, eren un pur tràmit per a arribar a allò que realment li interessava: comentar i respondre amb duresa a la declaració que durant set hores ahir va fer Bernabé va fer com a testimoni davant la jutgessa que instrueix la causa de la gota freda que se centra, com ha deixat escrit, a investigar si les morts s’haurien pogut evitar enviant més prompte un missatge a la població.
Concretament, com ja va fer Carlos Mazón ahir, Susana Camarero s’ha agafat a les paraules de Bernabé quan diu que va saber què passava en el barranc després que la batllessa de Paiporta l’avisàs que el poble s’ofegava.
Sense seguir tampoc la màxima de no comentar les accions judicials, a Camarero li ha bastat la pregunta d’un periodista per a desenvolupar tot l’argumentari que portava escrit. Consistia, bàsicament, a dir que Pilar Bernabé s’ha passat cinc mesos i mig dient mentides i que només ara, quan està obligada a dir la veritat, ha reconegut davant la jutgessa que durant la vesprada del 29 d’octubre no va haver-hi informació sobre el barranc de Torrent, conegut també com a barranc de Poio.
Ha dit que havia quedat clar que el govern espanyol no va comunicar al CECOPI quina era la situació del barranc. I ha insistit en allò que diu d’ençà del 29 d’octubre, que sense informació no es pot actuar. “És la primera veritat de la delegada en sis mesos”, ha dit unes quantes vegades.
A continuació, Camarero ha dit que Pilar Bernabé era la coordinadora de les agències estatals AEMET i Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i que cap de les dues la van mantenir informada aquell dia. Li ha retret que va estar vint-i-quatre hores desconnectada de la informació.
Aquesta és l’estratègia del PP, que s’ha agafat a les paraules de Benabé com a una taula de nàufrag i bombarda per les xarxes socials allò que consideren una mentida flagrant de Bernabé.
A partir d’ací, qualsevol pregunta que li fessen a la portaveu del Consell no tenia gens d’importància perquè tornava a la llista de retrets contra Pilar Bernabé.
Fins i tot, quan li han preguntat per l’afirmació en què la delegada deia que el CECOPI es va reunir massa tard, Camarero ha preguntat què hauria canviat, si no hi havia informació.
I quan la pregunta ha estat sobre la retirada de la vigilància del cabal del torrent, admesa pel cap de l’emergència, ha dit que això era una cosa que ja s’havia dit i que ja se sabia.
Els oblits de Camarero
En les seues respostes, la vice-presidenta del Consell ha obviat que a les 12.20 del 29 d’octubre, l’Agència de Seguretat i Emergències va emetre una “Alerta Hidrològica a la Rambla de Poio” que ve encapçalada per aquesta frase: “Es rep de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, avis d’augment de cabal en la rambla del Poio…”.
Tampoc no ha tingut en compte que a les 15.15, el subdirector d’emergències, Jorge Suárez, va fer una intervenció en directe per la televisió pública À Punt, on deia que la situació era molt complicada i que s’havia d’anar amb molt de compte en els rius i barrancs i fa un esment especial al de Torrent.
Quan Suárez deia això per la televisió, Josep Miquel Basset, el cap de l’emergència havia retirat els efectius que en vigilaven el cabal.