11.10.2017 - 17:54
VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
El regidor del grup ‘popular’ en l’Ajuntament de València Cristóbal Grau ha destacat que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) continue amb la tramitació del seu recurs al canvi de denominació de la ciutat de València.
El tribunal valencià va notificar este dimarts dos interlocutòries relacionades amb el Decret 16/2017, de 10 de febrer, del Consell de la Generalitat, sobre el canvi de denominació de la ciutat a la forma exclusiva en valencià.
En un d’ells s’acordava rebutjar la mesura cautelar sol·licitada pel PP per a no usar la forma exclusiva de València –en valencià– fins que es resolga el recurs al decret aprovat per este canvi de denominació. En l’altre, el TSJCV acorda continuar amb la tramitació del recurs al decret en considerar que no es va presentar el mateix de manera extemporània.
Sobre este tema, Grau ha subratllat que en la seua formació estan “satisfets” perquè “el realment important és l’admissió a tràmit del recurs, la qual cosa va a permetre enjudiciar el menyspreu del tripartit al procediment legalment establit per al canvi de denominació de la ciutat”.
“Creiem que és important que els tribunals enjudicien i, si escau, corregisquen les formes d’actuar poc respectuoses amb la llei dels actuals Governs municipal i autonòmic. Més encara en assumptes tan sensibles i rellevants, per la seua transcendència social, com és el canvi de nom de la ciutat”, ha manifestat Grau. En estos temes, ha apuntat, “com en tots, els qui tenen la responsabilitat de govern han de ser escrupolosos al màxim amb els procediments i tràmits legalment establits per a açò”.
Així mateix, ha aclarit que el recurs presentat no es basa en la disconformitat del grup popular amb el nom en valencià de la ciutat, “sinó en els defectes, per no dir en l’omissió, del procediment establit per a açò”.
“Des del grup popular hem defès sempre, com a millor solució, la de la doble denominació de la ciutat, en valencià i en castellà, amb la finalitat d’unir en comptes de dividir”. Però el recurs presentat, ha prosseguit, “a l’única cosa que respon és a l’intent de Ribó de canviar el nom del municipi saltant-se el procediment, prescindint dels informes tècnics preceptius per a açò i sense les necessàries garanties d’audiència pública”, ha lamentat.
A més, agrega, els arguments de fons utilitzats per la Sala per a desestimar les peticions d’inadmissió d’Ajuntament i Consell, “venen a reforçar el fonament del recurs, en considerar que el decret pel qual s’aprova el canvi de denominació és una disposició administrativa general, un reglament, i no un simple acte administratiu, la qual cosa comporta una exigència encara major de respecte al procediment establit per a la seua elaboració i, alhora, unes conseqüències més greus en cas d’omissió de tràmits legals: la possible nul·litat de ple dret del Decret”.
D’altra banda, quant a la desestimació de la suspensió cautelar, ha aclarit que “la interlocutòria que l’acorda pareix deixar clar que no han de canviar-se els senyals i cartelleria anteriors al 12 d’abril de 2017, quan es publica en el BOE la nova denominació, la qual cosa evitarà costos innecessaris als valencians si finalment el TSJ anul·la la norma que l’aprova”, ha dit.