06.09.2015 - 06:00
‘Ana Peters. Mitologies polítiques i estereotips femenins en els seixanta’ és una exposició que es pot veure a l’Institut Valencià d’Art Modern fins el mes de novembre. Explora l’obra gràfica de l’artista alemanya establerta a Dénia va fer a la dècada dels anys seixanta. En aquest període Peters estava molt centrada en reivindicar un paper diferent per la dona en el món de l’art i en la societat franquista.
Partint d’una estètica pop, Peters va crear una sèrie d’obres figuratives on criticava els estereotips associats a la idea de feminitat i els rols masclistes. Com que creia que els mitjans de comunicació eren un gran instrument de perpetuació del sistema, es valia de collages i composicions extrets de revistes de moda i anuncis publicitaris. En ocasions també buscava inspiració en el món del còmic per crear vinyetes-quadre.
L’exposició està formada per una trentena d’obres lliurades recentment a l’IVAM pels hereus de l’artista. Els quadres es complementen amb una quarantena de documents que ajuden a contextualitzar l’obra de Peters amb l’època. Hi ha publicacions feministes i fragments de revistes que ajuden a il·lustrar la imatge estereotipada de la dona en la societat de consum que la creadora tant va lluitar per fer caure.