El poeta Jordi Pàmias guanya el premi Jaume Fuster

  • L'AELC destaca que la seva poesia es caracteritza per la bellesa expressiva, riquesa formal i valor musical

VilaWeb

ACN

30.05.2017 - 08:07

El poeta guissonenc Jordi Pàmias ha guanyat el XVII premi Jaume Fuster. El guardó, que reconeix la trajectòria i divulgació que ha tingut la seva obra, és concedit pels companys de professió que són membres de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Pàmies s’ha imposat a les votacions després de ser finalista per tercer any consecutiu. L’AELC destaca que la poesia de Pàmias s’ha singularitzat per la recerca d’un estil propi que es caracteritza per la bellesa expressiva fruit d’un coneixement profund del llenguatge, per la riquesa formal i pel valor musical de la seva poesia. La presidenta de l’entitat, Bel Olid, ha lliurat el premi al guanyador en un acte a l’Ateneu Barcelonès.

Jordi Pàmias (Guissona, 1938) és autor d’una obra construïda amb constància, plasmada majoritàriament en poesia però també, fruit de la seva recerca contínua, en assaig, teatre i narrativa. Des que el 1969 va guanyar el premi Joan Salvat-Papasseit amb ‘La meva casa’, Pàmias ha publicat una vintena de poemaris entre els quals ‘Fantasia per a ús de la gent sàvia’ (1974), premi Màrius Torres, ‘Flauta del sol’ (1979), premi Carles Riba, ‘Àmfora negra’ (1985), premi Vicent Andrés Estellés, ‘Entre el record i el somni’ (1992), premi Ciutat de Palma, ‘Narcís i l’altre’ (2001), premis Miquel de Palol de Girona i Cavall Verd, ‘Terra cansada’ (2004), premis de la Crítica Catalana i Crítica Serra d’Or, ‘La veu de l’àngel’ (2009) i ‘Al cor del món’ (2013), entre altres. L’editorial Pagès n’ha publicat l”Obra poètica completa’ (2004-2016) en sis volums i més de 1.100 pàgines.

Per a Pàmias, el premi Jaume Fuster arriba en un moment de la seva trajectòria ‘ja en la segona dècada del segle XXI, que suposa la consolidació d’una maduresa serena i fecunda, aconseguida amb esforç i constància’. Per a mi, és un premi molt valuós, ja que és atorgat pels companys de lletres, gent que, com jo, estima la literatura catalana, en tots els seus gèneres. I no podem oblidar un propòsit col·lectiu: lluitar pel bé de la cultura catalana sobretot en l’àmbit de la llengua’.

L’AELC editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció ‘Retrats’ dedicat a l’autor guanyador. Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, i el darrer, Carles Hac Mor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor