El poder d’Instagram

  • Ferran Lalueza, professor de la UOC, explica a l'Internauta el potencial de la xarxa social de fotografia com a arma de protesta

VilaWeb
Redacció
22.02.2015 - 06:00
Actualització: 29.10.2015 - 18:46

Al final del 2014 va saltar la notícia: amb més de tres-cents milions d’usuaris actius, l’aplicació de compartició de fotografies Instagram havia superat Twitter com a segona xarxa social, per darrere de Facebook. Hi pot tenir a veure el fet que aporta més interactivitat, mobilitat i ordre; que aposta unívocament per la imatge en un context de creixent protagonisme de la cultura visual sobre la verbal; o que fer fotos s’ha convertit gairebé en un acte reflex. Aquest salt quantitatiu d’Instagram en poc més de quatre anys de vida també ha estat qualitatiu: des que es va activar ha passat d’ésser una simple xarxa de fotografia social, com ens va explicar el 2012 a l’Internauta Marta Alonso d’Instagramers BCN, a un canal d’actualitat i fins i tot de difusió política. Ferran Lalueza, director dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC, va encara una mica més enllà i creu que Instagram també ha demostrat que pot ésser una potent arma de protesta. Tot i no haver nascut amb aquesta finalitat, ja comparteix amb la resta de grans xarxes socials el poder potencial de promoure la transparència, la circulació d’informació i la llibertat d’expressió en institucions, governs i règims on es coarten o se censuren. Tot i no haver nascut amb aquesta finalitat, ja comparteix amb la resta de grans xarxes socials el poder potencial de promoure la transparència, la circulació d’informació i la llibertat d’expressió en institucions, governs i règims on es coarten o se censuren.

· Podeu escoltar el programa en format mp3.

· També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

· Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o de l’iTunes.

· ‘L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor