El ple d’Olot aprova per unanimitat deixar de fer el correbou i valida el resultat de la consulta

  • Un 60% de les 5.322 persones que van votar en aquesta consulta no vinculant, (d’un cens de 29.068), van optar per deixar de fer aquest acte

VilaWeb

ACN

16.06.2016 - 22:40
Actualització: 16.06.2016 - 22:41

El ple ha començat puntualment a dos quarts de vuit del vespre. Després de tractar diverses qüestions inicials com el rebuig a la violència arran de la mort de la diputada laborista britànica Jo Cox, els grups polítics s’han estès a l’hora de valorar els resultats de la consulta que es va portar a terme durant la primera setmana de juny. En concret, els olotins van votar deixar de tenir correbou. Un 60% de les 5.322 persones que van votar en aquesta consulta no vinculant, (d’un cens de 29.068), van optar per deixar de fer aquest acte. D’altra banda, un 34,6% apostaven per mantenir la tradició mentre que un 5,2% van votar en blanc.

En primer lloc, l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha assenyalat que estava satisfet i content de la participació obtinguda i més si ho comparaven amb iniciatives similars que s’han portat a terme en altres viles gironines. Un cop més, el batlle ha assenyalat que volen tirar endavant noves consultes per conèixer de ben a prop l’opinió de la ciutadania. De fet, ja tenen previst realitzar una nova consulta aquesta propera tardor sobre el Firal o, fins i tot, l’equip de govern s’està plantejant preguntar als ciutadans en què volen que el consistori es gasti diners a cada un dels barris que conformen la ciutat. Una proposta que des de fa uns anys es porta fent a Girona.

Durant la seva explicació, Corominas també ha detallat les incidències que es van produir durant la consulta. ‘N’hi van haver dos de menors i una altra que va tenir més repercussió’, ha assenyalat el batlle. Durant una estona no es va poder votar a través de les tauletes electròniques, un problema que es va solucionar ràpidament; en segon lloc, durant unes hores va caure un servidor impossibilitant exercir el vot i, per últim, va haver-hi veïns que no van rebre el codi que calia per poder exercir el vot a casa seva. ‘És difícil saber el percentatge real, a quanta gent va afectar-li però hi estem treballant i ho estudiarem; tenim la sensació que no va ser majoritària’, ha comentat l’alcalde.

En total, es van enviar 29.000 sobres i 549 persones es van dirigir als diversos punts instal·lats per reclamar informació sobre com participar a la consulta o traslladar les seves preocupacions i problemes, unes incidències variades. ‘En general eren persones d’edat avançada però el perfil podem dir que és molt variat, ho tenim tot documentat’, ha assegurat Corominas. D’aquestes, 139 feien referència explícitament a incidències amb la distribució de les cartes. En aquest sentit, el batlle ha comenta que alguns veïns van llançar les cartes pensant que es tractava de propaganda electoral mentre que d’altres no van rebre mai el codi per poder votar.

En aquest sentit, l’alcalde ja ha assegurat que de cara a futurs referèndums milloraran el format de la carta, per fer-lo més entenedor, directe i perquè es pugui reconèixer fàcilment. També tenen previst canviar l’empresa que es va encarregar de la distribució de les cartes casa per casa. ‘Potser ens haurem de plantejar anar a Correus que tenen una infraestructura més gran; són dos coses en les quals mirarem d’actuar’, ha avançat el batlle.

Després de conèixer el posicionament de les altres forces de l’oposició algunes de les quals han carregat contra les incidències detectades durant el referèndum no vinculant, finalment el ple ha aprovat per unanimitat deixar d’organitzar el correbou i ha validat els resultats de la consulta. Ara, només caldrà la tramitació dels acords presos aquest dijous i, si falta algun pas més (ja sigui aspectes relacionats amb el concurs o la concessió per l’organització del correbou ) ho determinaran els serveis jurídics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor