El ple del Parlament obre a les 10 amb la llei del referèndum en el punt de mira

  • Puigdemont confirma que s'aprovarà aquesta setmana però no detalla el dia

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 09:31

Puigdemont confirma que s’aprovarà aquesta setmana però no detalla el dia

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El primer ple del Parlament després del període estival començarà a les 10 d’aquest dimecres i seguirà dijous, amb el punt de mira posat en la llei del referèndum impulsada per JxSí i la CUP: tots dos grups volen aprovar-la encara que JxSí no ho explicita, per no facilitar les accions en contra que pugui emprendre el Govern central.

També podrien apostar per aprovar la llei en un ple extraordinari que JxSí i la CUP han sol·licitat convocar divendres sense concretar per a què: s’han limitat a explicar que volen abordar “l’acció política del govern actual”.

Sigui en el ple ordinari d’aquest dimecres i dijous o sigui en l’extraordinari de divendres, la llei del referèndum s’aprovarà aquesta setmana, en què també se signarà el decret de convocatòria de l’1-O, segons va anunciar el dimarts el president de la Generalitat, Carles Puigdemont: “És una setmana decisiva i històrica”.

L’estratègia que estudien els sobiranistes passa per signar el decret de convocatòria immediatament després de l’aprovar-se la llei del referèndum per evitar que ja estigui impugnada al moment de la rúbrica –que estamparà el Govern en ple–.

De moment, l’ordre del dia del ple que comença a les 10 no inclou el debat i aprovació de la llei del referèndum, però JxSí i la CUP tenen la majoria suficient per forçar un canvi a la programació amb la finalitat d’incloure la norma amb la qual volen convocar, organitzar i celebrar l’1-O.

Ni el portaveu del Govern, Jordi Turull, ni la portaveu de JxSí en el Parlament, Marta Rovira, van precisar dimarts els plans, al·legant que no volen donar “cap detall” al Govern central –que tampoc detalla com pensa frenar la consulta–.

ARTICLE 81.3 I ESMENES

L’article del reglament amb el qual JxSí i la CUP poden alterar l’ordre del dia és el 81.3, que està vigent des de fa anys i no forma part del recurs que el Govern central va presentar davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma recent del reglament.

Aquest article obliga els grups que una llei inclosa a última hora en l’ordre del dia segueixi els tràmits parlamentaris habituals –com presentar esmenes i demanar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE)–, ‘excepte un acord explícit en sentit contrari per majoria absoluta’, majoria de la qual disposen JxSí i la CUP.

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press esgrimeixen que aquesta última excepció obre la porta que JxSí i la CUP impulsin la llei restringint al màxim el període d’esmenes i també la possibilitat de demanar dictamen sobre la seva legalitat al CGE.

A la pràctica significa que, si JxSí i la CUP alteren l’ordre del dia, podran per majoria establir amb quines condicions tramiten la llei, per poder així fitar la presentació d’esmenes i aprovar la norma en unes poques hores, mentre que el procediment habitual implicaria setmanes o fins i tot mesos.

LLEI DE TRANSITORIETAT

També està en l’aire si, a part de la llei del referèndum, JxSí i la CUP decideixen aprovar amb el mateix mecanisme la llei de transitorietat jurídica en aquest ple ordinari o en l’extraordinari del divendres –aquesta és la norma que cerca la ‘desconnexió’ de Catalunya de la resta d’Espanya si guanya el ‘sí’ l’1 d’octubre–.

A diferència de JxSí, la CUP va deixar clar dimarts que aspira que la llei del referèndum i la de transitorietat s’aprovin aquesta mateixa setmana, i la CUP va afegir que solament conceben no fer-ho si la Guàrdia Civil “arrenca de l’escó” els diputats.

Fonts de JxSí asseguren que fins i tot dins del propi grup existeix un secretisme total sobre el que es farà en aquest ple, i que l’única consigna és que tots els diputats del grup han d’estar “preparats” i no absentar-se sota cap concepte.

ORDRE DEL DIA

En l’ordre del dia del ple sí figuren el debat d’altres iniciatives, com l’aprovació final de la proposició de llei de creació de l’Agència de Protecció Social, impulsada per JxSí i la CUP i que cerca ser l’embrió d’una futura Seguretat Social catalana.

També s’abordarà el decret llei del Govern de mesures urgents per a l’ordenació dels serveis de transports de viatgers en vehicles de fins a nou places; el debat de totalitat sobre la creació de l’Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, i una llei que planteja la CUP sobre l’abús bancari.

El ple també inclou la tradicional sessió de control al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la votació de les conclusions de la Comissió d’Investigació de l’operació Catalunya, que afirmen que ha existit des de l’Estat ‘una conspiració per intentar frenar la dissidència política’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor