14.05.2018 - 21:24
|
Actualització: 14.05.2018 - 21:40
El ple de Reus ha aprovat amb 15 vots a favor, 10 en contra i dues abstencions la proposta de denominar el parc adjacent a l’escola Joan Rebull com a parc U d’Octubre. L’espai, a tocar de l’avinguda Onze de Setembre, és una zona verda de nova creació. El nom original, Mas Mayner, designarà uns jardins a l’interior del parc i no el recinte en si, com demanava una associació de veïns de la zona.
El debat l’han seguit des de la sala de plens diverses persones convocades pel CDR, amb pancartes on s’hi llegia ‘Llibertat’ i samarretes grogues, i d’altra banda, diversos ciutadans amb banderes espanyoles i de Tabàrnia. La discussió encesa entre grups ha provocat retrets per part del públic, i el batlle, Carles Pellicer, ha amenaçat de suspendre el ple i ha acabat expulsant un dels assistents. La discussió s’ha tornat a encendre quan s’ha debatut la proposta de la CUP de suport als professors investigats per delictes d’odi a l’INS el Palau de Sant Andreu de la Barca, que ha prosperat.
Des de Ciutadans, que han retret a Pellicer la rapidesa amb què s’ha portat la moció al ple, han dit que el primer d’octubre va representar la fractura social i que el nom ‘no busca el consens, sinó aprofundir en la divisió’. ‘Amb accions com aquestes, torna a deixar clar que és només mig batlle’, ha criticat el regidor Juan Carlos Sánchez.
Davant de la sala, dividida en dos blocs entre els assistents que duien pancartes de ‘Llibertat’ i d’altres amb banderes espanyoles, el portaveu del PP, Sebastià Domènech, ha retret a Pellicer que aquesta situació era el que havia aconseguit amb la intenció d’impulsar aquesta denominació. “El que veu aquí és una divisió de la ciutat provocada de manera artificial i que no calia”, ha reblat.
Des de la CUP, la regidora Mariona Quadrada ha defensat el nom d’1 d’Octubre per al nou parc com a ‘símbol de la memòria d’aquest dia en què van ser agredits i vexats per les forces d’ocupació espanyoles’. Quadrada ha acabat amb un retret als assistents que duien banderes espanyoles i pancartes on s’apuntava que el dia del referèndum havia estat la mostra de la fractura social: ‘El que hi ha escrit aquí és pur feixisme’, ha assegurat la regidora, entre la cridòria d’aquesta part dels presents. Des d’Ara Reus han justificat la seva abstenció perquè el nom ‘no ha estat consensuat per totes parts’.
Els socialistes, que han votat en contra, han lamentat que s’hagi proposat un nom fora de ‘l’ús habitual’ en la denominació de zones de la ciutat. La tensió en els moments en què es debatien propostes sobre política nacional ha fet que el batlle hagués d’intervenir en múltiples ocasions per demanar silenci i que els presents evitessin mostres de rebuig o suport a ningú.