03.05.2019 - 16:12
|
Actualització: 03.05.2019 - 18:36
El ple de Barcelona ha denunciat avui el biaix ideològic i l’arbitrarietat de la Junta Electoral espanyola (JEC) pel vet a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a la candidatura a les eleccions europees del 26 de maig.
El text, que ha tirat endavant amb els vots a favor del grup Demòcrata, ERC, BComú i CUP, denuncia la ‘vulneració de drets fonamentals al sufragi passiu i actiu que implica la resolució’, així com la manca d’imparcialitat de les resolucions de la JEC, que qualifica d’inadmissibles en un estat de dret. La moció també apunta que la decisió de la JEC ‘vulnera el dret fonamental dels ciutadans a escollir democràticament els seus representants polítics i el drets dels candidats a ser escollits democràticament’.
La moció ha estat presentada pel regidor del PDECat Jaume Ciurana, que ha denunciat la ‘la indecència democràtica i la indigència jurídica de la JEC, que segueix el camí del TC, el TS, i se suma al desprestigi de les institucions, erigint-se en àrbitre per alterar majories parlamentàries i segrestar la voluntat del poble’.
Ciurana ha afirmat que en una democràcia de qualitat aquesta iniciativa no tindria sentit, ‘és més causaria perplexitat; però ens hem acostumat a defensar obvietats, com són drets civils i polítics bàsics’, ja que ‘priva tres ciutadans del sufragi actiu i passiu; i també al conjunt de la ciutadania d’escollir democràticament uns representants polítics que es poden presentar a unes eleccions’.
Per part de BComú, el tinent d’alcaldia Jaume Asens ha assegurat que es tracta d’una vulneració dels drets polítics i de les ‘regles bàsiques del joc democràtic’. A més, ha indicat que la resolució de la JEC vol ‘silenciar una part dels catalans’ perquè no hi ha impediments legals perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí es puguin presentar a les europees.
Al seu torn, la regidora d’ERC Trini Capdevila ha dit que és un ‘atac a la democràcia’ i que la JEC ha deixat ‘de banda la neutralitat per convertir-se en una peça més de l’estratègia repressora de l’estat’, mentre que la regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha assenyalat que és una ‘il·legalització selectiva’. ‘Avui és això i demà no sabem què passarà’, ha dit.
Finalment, la regidora de Ciutadans Marilén Barceló ha demanat ‘respecte’ a les decisions de la JEC i ha subratllat que Puigdemont, Comín i Ponsatí ‘van decidir fugir voluntàriament’ de Catalunya i que no compleixen els requisits per ser candidats. La regidora del PSC Carmen Andrés també ha demanat ‘respecte’ per les decisions de la JEC i el regidor del PP Alberto Fernández Díaz ha subratllat que l’independentisme ‘condemna els òrgans que discrepen de les tesis que postulen’.
Barcelona rebutja ‘impulsar accions de desobediència institucional’
Tanmateix, el ple de Barcelona ha rebutjat una proposició de la CUP que demanava ‘impulsar accions de desobediència institucional’ i que la ciutat sigui un ‘agent actiu per a la ruptura amb l’estat’. ERC, grup Demòcrata i CUP s’han abstingut en la votació, mentre que PSC, Cs i PP han votat en contra de la proposició de la CUP, que també demanava als partits que es comprometessin a ‘fer efectiu el dret d’autodeterminació’, ‘preparar conjuntament’ una ‘resposta política clara’ de cara a les sentències als presos polítics, fer un ‘mur de contenció contra el feixisme’ i ‘exigir la llibertat immediata dels presos polítics’.
Els grups han justificat les abstencions perquè estan d’acord en alguns punts de la proposició, però no en d’altres.