08.10.2016 - 02:00
El Museu de Belles Arts de València i la Fundació Bancaixa presenten un projecte conjunt integrat per dues exposicions que realcen la vessant més audaç de l’obra del pintor Ignasi Pinazo (València, 1849-Godella, 1916) a través d’un recorregut per 131 obres de tema històric i retrats d’este autor. Les mostres, que formen part de l’Any Pinazo, que commemora el centenari de la mort del creador, suposen a més una possibilitat d’admirar peces mai vistes abans procedents d’institucions com ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Prado.
La mostra repassa a la producció de Pinazo i reivindica l’enorme evolució que va experimentar, sobretot perquè va saber desenvolupar un nou discurs pictòric sense oblidar les seues afinitats amb mestres clàssics com ara Vázquez.
Al Museu de Belles Arts es pot veure l’exposició ‘Pinazo, la història del retrat. De la gran tradició al modernisme‘, una proposta que recopila 79 obres pertanyents, d’una banda, al cicle evolutiu de la seua pintura històrica i, per una altra, al cicle biològic de la imatge del pintor des de la tradició al modernisme. Dels quadres seleccionats en destaquen diversos que es veuen per primera vegada a València, com ara ‘La Caritat (Santa Mónica)’ , provinent del MNAC i ‘Últims moments del rei don Jaime el Conquistador a l’acte de lliurar la seua espasa al seu fill don Pedro’ que ve del madrileny Museu del Prado.
L’itinerari seguix en la Fundació Bancaixa, on s’obre ‘Pinazo. De la gran tradició al modernisme: el retrat‘. L’exposició està integrada per 52 obres procedents d’una vintena de col·leccions públiques i privades. El conjunt reflectix la importància del retrat al treball de Pinazo, un gènere que li va valdre el màxim reconeixement, i compon una galeria de l’alta societat i intel·lectualitat valenciana de finals del segle XIX i principis del XX. En esta part del projecte també hi ha obres que s’exhibixen per primera vegada en els últims 50 anys, sobretot retrats pertanyents a col·leccions particulars.