19.12.2016 - 23:02
|
Actualització: 20.12.2016 - 14:14
Organitzar un pessebre vivent sempre és una cosa màgica. Però si es fa en un entorn únic i els protagonistes són persones amb discapacitat intel·lectual, la màgia es triplica. És el cas del Pessebre Vivent de la Torre del Suro, que es fa cada any al barri del Guinardó de Barcelona. Durant una tarda s’obre al públic el complex de la Torre del Suro, una finca modernista amb un jardí frondós, al voltant del qual es munten els quadres escènics. L’entorn privilegiat, la il·luminació i l’escenificació acurada donen una gran categoria a la representació, que es podrà veure demà, en una sola sessió, a les 18.00.
Aquest pessebre és impulsat pel Centre Ocupacional Sant Camil, una de les poques entitats que hi ha a Barcelona que treballen amb adults amb tota mena de discapacitats intel·lectuals. Segons la filosofia del centre, no és tan important què fan sinó el fet de sentir-se útils i integrats en la societat. Aquesta mateixa idea és la que han aplicat al pessebre vivent que munten cada any abans de Nadal. Al principi la gent hi anava atreta per veure la torre modernista, habitualment tancada al públic, però, amb el pas del temps, el boca-orella l’ha fet conegut a tota la ciutat.
La representació s’articula en una desena de quadres repartits pel voltant de la finca. No hi manca cap detall: l’anunciata, l’infern, l’arribada dels Reis de l’Orient, el oficis antics, un ramat de xais amb pastor inclòs… i, evidentment, el betlem al final del recorregut. En total, hi participen una setantena d’actors i un bon reguitzell de voluntaris que es mouen especialment per a aquesta ocasió. Per exemple, molts animals provenen de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, els vestits són d’una antiga sastreria especialitzada en teatre i els encarregats de regular els accessos són jubilats del barri.