‘El Pessebre’ de Pau Casals: concerts a Montserrat i al Palau de la Música

VilaWeb

Redacció

13.10.2023 - 06:00

Per commemorar el 50è aniversari de la mort del compositor

Dissabte 21 d’octubre, la Basílica de Montserrat acollirà la interpretació d’El Pessebre. L’oratori de Pau Casals serà cantat per les corals Canigó (Vic), Càrmina (Barcelona), el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Polifònica de Puig-reig, l’Orfeó de Sants de Barcelona i la Coral Mixta d’Igualada. En total, més de 200 cantaires dirigits per Daniel Mestre Dalmau i acompanyats a l’orgue per Mercè Sanchís, que interpretarà la versió de Klaus Rothaupt. L’actuació, organitzada per la Federació Catalana d’Entitats Corals i l’Abadia de Montserrat, s’emmarca en la commemoració dels 800 anys del pessebre.

Concert al Palau de la Música

L’Orquestra Franz Schubert Filharmonia i la Coral Càrmina interpretaran una versió orquestral reduïda del Pessebre. El concert ha estat organitzat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i la Fundació Pau Casals, que ha encarregat el nou arranjament al compositor Antoni Ros-Marbà, que també en dirigirà l’estrena, diumenge 22 d’octubre (17.30 h) al Palau de la Música.

A més de les dues formacions musicals, el repartiment serà conformat per la soprano Mireia Tarragó, la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, el tenor David Alegret, el baríton-baix Joan Martín-Royo, i el baríton Pau Armengol. La versió de Ros-Marbà servirà per commemorar el 50è aniversari de la mort de Pau Casals a San Juan (Puerto Rico) el 22 d’octubre de 1973. Des de la Fundació, desitgen que la nova partitura faciliti la interpretació d’El Pessebre per part d’orquestres més petites.

Gènesi i missatge d’El Pessebre

Casals i l’escriptor Joan Alavedra es van conèixer el 1939, on compartiren casa i exili. El maig de 1943, Alavedra va presentar El Poema del Pessebre als Jocs Florals de Perpinyà; poques setmanes més tard, el Sant Joan d’aquell any, Casals li lliurava el primer fragment musicat dels versos. No obstant això, caldria esperar fins a 1960 perquè la peça fos estrenada a Acapulco (Mèxic).

Pau Casals va dirigir El Pessebre a auditoris d’Estats Units, Anglaterra, França, Alemany, Grècia o Itàlia, entre altres països. Una de les interpretacions més emblemàtiques va ser la celebrada a la Seu de Nacions Unides (el 24 d’octubre de 1963). A Catalunya, la peça no va poder sentir-se fins al 23 de setembre de 1967, quan va ser interpretada al Palau de la Música Catala, sota direcció d’Enric Casals, germà del mestre, que també s’havia responsabilitzat de l’orquestració

Amb la composició d’ El Pessebre, Pau Casals va voler transmetre els missatges de pau i esperança. En l’àmbit estrictament musical, es tracta de les poques incursions sardanístiques del compositor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor