El periple europeu de Puigdemont acaba cent trenta-dos dies després

  • Avui arriba a la residència de Waterloo, d'on va sortir fa més de quatre mesos · Durant aquest temps ha estat detingut i empresonat, però el balanç final és positiu perquè torna al país belga amb l'acusació de rebel·lió desacreditada

VilaWeb

Redacció

27.07.2018 - 22:00
Actualització: 28.07.2018 - 12:11

El llarg periple judicial de Carles Puigdemont acaba avui a Waterloo (Bèlgica), d’on se’n va anar fa més de quatre mesos, concretament, cent trenta-dos dies. Després d’haver-se desempallegat del delicte de rebel·lió, si més no d’acord amb la justícia alemanya, i la posterior retirada de l’euroordre de Pablo Llarena, Puigdemont ja pot tornar a circular lliurement i avui tornarà a trepitjar Bèlgica. Primer es reunirà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Brussel·les. A la tarda, aniran a la Casa de la República, on es farà un acte pel retorn del president a Bèlgica.

Durant tot aquest temps, Puigdemont ha passat per quatre països, com a mínim. Va sortir pels volts del 17 de març de Waterloo en direcció a Ginebra, on va ser uns quants dies. Va participar en diversos actes, entre els quals el que es va fer la seu de les Nacions Unides, i es va poder trobar amb Anna Gabriel, exiliada a la ciutat helvètica.

El dia 21 va posar rumb a Hèlsinki, convidat per l’ex-diputat Mikko Kärnä. Va fer una visita al Parlament de Finlàndia de la mà de l’intergrup Amics de Catalunya i l’endemà va fer una conferència a la Universitat de Hèlsinki. A partir d’aquí, el viatge de Puigdemont va començar a complicar-se perquè Llarena va enviar una euroordre a la policia finesa. Fins i tot, l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va dir que el seu representat es lliuraria a la policia finlandesa.

Però el vespre d’aquell mateix dia, un divendres, Mikko Kärnä explicava a Twitter que Puigdemont ja havia abandonat el país en direcció a Bèlgica. Cuevillas ho va confirmar: ‘Continuarà, com sempre, a disposició de la justícia belga, on té fixada la seva residència.’

Aquí apareixen els dubtes de com va arribar, un dia més tard, a la frontera entre Alemanya i Dinamarca, on va ser detingut. La cosa més probable és que agafés un ferri que connecta Finlàndia amb Estocolm, baixés fins a Malmö i, un cop allà, entrés a Dinamarca per Copenhaguen. La següent notícia sobre Puigdemont es va saber l’endemà a la tarda, quan va ser detingut a Alemanya, en una àrea de servei situada a trenta quilòmetres de la frontera amb Dinamarca. Aquella mateixa tarda, va ser traslladat a la presó de Neumünster, a l’estat alemany de Slesvig-Holstein.

Pas per la presó
L’euroordre enviada per Llarena a Alemanya obligava el tribunal de l’estat a prendre una decisió: decidir si l’extradia o no. Van passar uns quants dies fins que s’hi va pronunciar. El revés a la justícia espanyola va ser enorme i el dia 5 d’abril el tribunal de Slesvig-Holstein va rebutjar el delicte de rebel·lió que volia provar Llarena. Puigdemont va sortir en llibertat amb fiança mentre els jutges prenien una segona decisió sobre el delicte de malversació i es va desplaçar a Berlín, ja que no podia abandonar el país.

A partir d’aleshores, Puigdemont va adoptar un perfil baix i va abandonar els focus mediàtics, conscient que encara restava una resolució. A més, Llarena continuava enviant documentació per a revertir la resolució sobre rebel·lió i decantar a favor seu el veredicte sobre malversació. Entremig, Puigdemont va abandonar Berlín i es va instal·lar a Hamburg per qüestions de seguretat, segons el seu entorn. Finalment, l’èxit es va consumar el 12 de juliol. Els jutges alemanys van tornar a declarar ‘inadmissible’ el delicte de rebel·lió i van dir que només podien extradir Puigdemont per malversació.

Llarena s’ha trobat amb el rebuig de moltes jurisdiccions europees: l’escocesa, la belga, la suïssa, la finlandesa, l’escocesa i, finalment, l’alemanya. Però aquesta última és la que li ha fet mal de debò perquè la seva acusació estava fonamentada en el delicte de rebel·lió i, de cop i volta, ha quedat desacreditada. Una setmana després del pronunciament dels jutges alemanys, Llarena va signar la seva derrota retirant les euroordres.

Rebuda a Waterloo
Puigdemont i Torra faran una conferència de premsa conjunta avui, des de la delegació del govern a Brussel·les. Tot seguit, Puigdemont anirà a la Casa de la República, a Waterloo, on exigirà la llibertat dels presos polítics i exiliats. En l’acte, hi participaran membres de la societat civil, familiars de presos i els consellers exiliats. Després dels actes institucionals, hi haurà espai per a la celebració amb una actuació de Valtònyc al Café des Halles, a Brussel·les.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor