El periodisme segons Albert Rivera

  • El dirigent de Ciutadans insulta TV3 i els professionals que hi treballen, en la seva campanya de crispació de la societat catalana *** El Consell liquida RTVV després d'assumir un deute de més de 1.200 milions *** El govern balear confia que l'oficina anticorrupció funcionarà abans d'acabar la legislatura

VilaWeb

Redacció

07.09.2018 - 20:30
Actualització: 07.09.2018 - 20:54

TEMA DEL DIA
Preguntes.
El lamentable espectacle que ha protagonitzat Albert Rivera a TV3 durant l’entrevista que li ha fet Lídia Heredia no és fruit de cap error ni de cap relliscada. Per a un polític normal, hauria estat un error que fins i tot li enfonsaria la carrera, però Rivera considera que li va bé. Arribar a demanar a la periodista per què no li preguntava sobre allò que ell volia demostra el pòsit totalitari que s’amaga darrere aquest personatge polític. L’hàbil reacció de Lídia Heredia, lliurant-li el guió amb l’entrevista, per si volia fer ell les preguntes, l’ha desarmat davant l’audiència de TV3 i ha causat una forta indignació en el món periodístic i polític català. Però no és clar que el perjudiqui electoralment, perquè Ciutadans no cerca pas la centralitat política: cerca la fractura social i actua en conseqüència.

Quan Donald Trump ataca la CNN, ho fa perquè se sent fort i té la cobertura d’unes altres cadenes televisives que li riuen totes les gràcies, encara que actuï com un mal educat i un intolerant. A Rivera li passa igual. Atacar TV3 li surt de franc perquè la majoria de televisions privades espanyoles avalen el seu discurs de confrontació. Televisions que també es veuen a Catalunya i que, sumades a TVE, tenen juntes més audiència que no TV3. La prova que la polèmica és creada expressament és que el programa ‘Els matins’ volia entrevistar de primer Inés Arrimadas, cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, però Ciutadans va oferir el nom de Rivera.

L’acusació de manipulació que ha fet Rivera contra TV3 mentre l’entrevistaven forma part d’una estratègia planificada del dirigent de Ciutadans no únicament per a criminalitzar la televisió pública catalana, sinó per a mirar de coaccionar-ne els professionals, convertint-los en sospitosos de ser independentistes. TV3 no és una televisió independentista, és una televisió catalana, però molesta a l’unionisme perquè no té el marc mental espanyol –que no és la seva funció. En aquest procés de criminalització no solament hi participen partits polítics, sinó també mitjans de comunicació, intel·lectuals i crítics de televisió. Fins i tot alguns dels tertulians que assisteixen als seus diversos programes. TV3 no té cap necessitat de demostrar pluralisme perquè el practica cada dia.

Això que Rivera ha anat a fer a TV3 és igual com allò que va fer el dia que va anar a Alella a tallar llaços grocs davant les càmeres de televisió, a cercar protagonisme, a mirar de capitanejar la cursa espanyolista amb Pablo Casado. També ho cercava en la manifestació de suport a la senyora agredida suposadament per haver arrencat llaços grocs al parc de la Ciutadella, tot i que aquell dia li va sortir malament, perquè l’agredit va ser un càmera de Telemadrid. Si hagués estat de TV3, la polèmica hauria estat menor.

És evident que Rivera es va radicalitzant intencionadament i que va multiplicant la seva presència a Catalunya. Ha passat d’ensumar les portes de la Moncloa a trobar-se sense paper a Madrid, perquè qui fa de president és Pedro Sánchez i qui fa de cap de l’oposició és Pablo Casado, amb una retòrica espanyolista que, pel cap baix, empata amb la seva. La principal perjudicada d’aquesta estratègia és Inés Arrimadas, que resta en un segon pla, com s’ha vist avui i es va veure el dia d’Alella. Rivera torna als orígens. Va néixer políticament a Catalunya i ara hi torna per fer de piròman. No se sap si per a tornar a guanyar punts arreu d’Espanya o perquè sap que allà les opcions se li han acabat. Mentrestant, Arrimadas anirà a fer campanya per Ciutadans a les autonòmiques andaluses.

MÉS QÜESTIONS
El Consell liquida RTVV després d’assumir un deute de més de 1.200 milions. Cinc anys després del tancament de la televisió pública valenciana executada pel president Alberto Fabra, el ple del Consell ha declarat  l’extinció de l’entitat de dret públic Radiotelevisió Valenciana (RTVV) després d’aprovar l’acceptació de la cessió i integració global de tot l’actiu i el passiu de l’ens en favor de la Generalitat. Segons la vice-presidenta del Consell, el govern valencià, constituït en junta general d’accionistes, ha aprovat el projecte de cessió en favor de la Generalitat dels actius i passius de Radiotelevisió Valenciana SAU, com també la publicació d’aquest projecte en el butlletí oficial del Registre Mercantil. Durant aquest temps s’ha hagut de satisfer un deute de més de 1.200 milions d’euros i una herència acumulada de nombrosos conflictes laborals i judicials amb productores, treballadors, creditors, Seguretat Social i fins i tot l’Agència Tributària espanyola. Aquests conflictes, segons un comunicat de la Generalitat, ‘han anat resolent-se, en bona part dels casos, amb resultats raonables i evitant conseqüències més costoses per a l’administració’.

Els Demòcrates Valencians faran la segona assemblea el 22 de setembre. Els Demòcrates Valencians, una formació de centre valencianista, faran la segona assemblea el 22 de setembre. La reunió servirà per a sotmetre a votació l’adaptació legal dels estatuts de la formació, i la tria de l’executiva que guiarà el partit fins a les eleccions del maig vinent, a les quals tenen previst de concórrer. Demòcrates Valencians és un partit polític constituït el 18 de setembre de 2013. Tot i que no s’ha presentat encara formalment a cap elecció, arran de pactes amb forces locals independents, té un batlle i set regidors d’ençà del 2015. Els estatuts la defineixen com una formació centrista i valencianista. Roger Mira n’és el secretari general del 2017 ençà.

El govern balear confia que l’oficina anticorrupció funcionarà abans d’acabar la legislatura. La portaveu del govern, Pilar Costa, creu que l’oficina anticorrupció podrà funcionar plenament abans del final de la legislatura, perquè resta pendent de la tramitació parlamentària del reglament, que ha rebut un nombre important d’al·legacions, tant de partits del govern com de l’oposició. Els partits del govern –PSIB, Més i Podem– hi han presentat 150 esmenes, cosa que dilatarà el debat. El PSOE espera que el reglament sigui aprovat abans de l’octubre. Tot i que la creació de l’oficina era un dels punts clau del govern de progrés, Costa diu que el retard no s’ha de considerar un fracàs. ‘Ja s’ha creat i funciona’, ha dit, encara que li falti l’estructura i l’aprovació de la normativa que la regula. Segons Costa, només ‘se n’ajusta la maquinària’.

LA XIFRA
14 ultres que el 17 d’agost a la matinada van retirar llaços grocs en diverses poblacions de l’Ebre no seran processats. El jutge ha arxivat la denúncia presentada pels Mossos, tot i haver estat detinguts en plena actuació.

TAL DIA COM AVUI
El 7 de setembre de 1894 naixia a Kazan (Rússia) Ielena Ivànovna Diakonova, més coneguda per Gala Dalí. Va ser la musa de Dalí i protagonista d’algunes de les seves pintures.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor