16.08.2017 - 14:48
Rebrà aquest reconeixement en el marc de les Jornades Científiques organitzades pel 20è aniversari del descobriment de les seves pintures
SANTANDER, 16 (EUROPA PRESS)
La cova del Pendo, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2008 i situada a la localitat d’Escobedo de Camargo, serà la primera cavitat del continent declarada Patrimoni Rupestre i Europeu del Consell d’Europa.
La cavitat, que forma part de l’àmplia xarxa de coves amb art rupestre de Cantàbria, serà reconeguda amb aquesta distinció en el marc de les Jornades Científiques ‘La cova del Pendo 20 anys després’.
Les jornades estan organitzades per la Conselleria de Cultura del Govern de Cantàbria en col·laboració amb l’Ajuntament de Camargo i el Col·lectiu per a l’Ampliació d’Estudis d’Arqueologia Prehistòrica (CAEAP) pel 20è aniversari del descobriment del ‘Fris de les Pintures’ al seu interior.
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Ramón Ruiz, i l’alcaldessa de Camargo, Esther Bolado, han presentat aquest dimecres en roda de premsa aquestes jornades, que se celebraran els propers 25 i 26 d’agost a la Bodega El Pendo, i ho han fet acompanyats de l’arqueòleg Ramón Montes, l’equip del qual va descobrir les pintures.
Les jornades, en la presentació de les quals també han participat la directora general de Cultura, Marina Bolado, i el regidor de Turisme de Camargo, Eugenio Gómez, inclouran xerrades d’experts en art rupestre i turisme sostenible, a més de visites guiades a la cova i tallers de prehistòria per a famílies.
Ruiz ha explicat que l’activitat commemorativa servirà per valorar “una fita científica que va ser determinant per potenciar l’interès arqueològic i artístic” de la cova del Pendo, una cavitat que, en la seva opinió, “no és suficientment coneguda”.
“La nostra obstinació és que la marca de les coves de Cantàbria sigui un element dinamitzador dels territoris i en el cas del Pendo volem que sigui una destinació cultural i turística sostenible de qualitat alhora que un focus de dinamització sociocultural i econòmica de la zona on es troba”, ha subratllat.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Camargo ha agraït a la Conselleria de Cultura l’organització d’aquestes jornades científiques perquè serviran per potenciar el turisme cultural. “El que falta per descobrir serà molt més interessant del que s’ha descobert fins ara, per això cal potenciar aquesta cova que va marcar un abans i un després al món científic a escala mundial”, ha dit.
Ramón Montes, un dels arqueòlegs que s’encarrega de les investigacions al Pendo, ha estat qui ha avançat que el dia 25, a més de rebre la cavitat el reconeixement del Consell d’Europa, es presentarà un estudi sobre els últims treballs arqueològics realitzats a la cova.
Aquests treballs desenvolupats amb l’ús de les noves tecnologies, en concret amb un sistema que permet dividir l’espectre de la llum, suposen una reinterpretació de les 25 pintures que hi ha al seu interior, ja que han permès “veure el que no pot veure l’ull humà”.
Sobre les conferències, ha detallat que les previstes al matí a partir de les 11.00 hores versaran sobre el conjunt rupestre del Pendo i les investigacions que s’han dut a terme a l’interior de la gruta durant els últims vint anys.
Intervindran experts en art rupestre com Juan Sanguino, Ramón Montes, José Manuel Morlote, o el director de les Coves Prehistòriques de Cantàbria, Roberto Ontañón.
Ja a la tarda, a partir de les 16.00 hores, començarà el segon bloc de conferències. Tractaran sobre la conservació i els usos turístics sostenibles de la cova del Pendo i intervindran experts com Vicente Bayarri, Daniel Garrido Pimentel, Lucía Llaurada i Claudio Planás.
L’endemà, el dissabte dia 26, els organitzadors han previst cinc visites a la cova per a un màxim de 100 persones que aniran acompanyades pels arqueòlegs que hi treballen. Serà una visita “diferent” a la gruta perquè la persona de la Societat Regional d’Educació, Cultura i Esport oferirà als visitants tot tipus d’anècdotes i dades inèdites que amaga el Pendo.
Les visites començaran a les 10.00 hores i finalitzaran a les 14.00 hores. L’oferta d’aquesta jornada es completarà amb els tallers de Prehistòria per a famílies que es desenvoluparan de manera continuada a la Bodega El Pendo.
20 ANYS DEL SEU DESCOBRIMENT
El 21 d’agost del 1997 va ser descobert el fris de les pintures de la cova del Pendo, una troballa excepcional per a la historiografia del Paleolític de Cantàbria perquè va canviar la visió que sobre aquest important jaciment es tenia fins llavors.
Es tracta d’un conjunt rupestre d’enorme singularitat i interès arqueològic i artístic que va ser trobat gràcies a les campanyes arqueològiques desenvolupades entre 1994 i 2000 sota la direcció de l’arqueòleg Ramón Montes i que van ser subvencionades pel Govern de Cantàbria i l’Ajuntament de Camargo.
Tres anys després, el 2003, la cova del Pendo es va obrir al públic després d’un llarg procés d’estudi i una modèlica actuació per a usos socioculturals.
El treball va tenir els seus fruits el 2008, quan va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, convertint-se en un referent científic internacional i una destinació turística i cultural de primera magnitud dins de l’oferta de coves amb art rupestre que té la regió.