23.11.2017 - 19:09
|
Actualització: 24.11.2017 - 09:11
L’agrupació d’escriptors PEN Internacional, que té, entre més objectius, el de promoure la llibertat d’expressió, ha manifestat en un comunicat que està ‘extremadament’ preocupada per les ‘creixents restriccions al dret de llibertat d’expressió i opinió’ a Catalunya des del referèndum de l’1-O. L’agrupació s’ha mostrat alarmada per les denúncies d’abusos i violència contra periodistes.
Amb la mirada fixada en el 21-D, demanen a les autoritats espanyoles i catalanes que prenguin totes les mesures necessàries per a assegurar unes eleccions ‘lliures i justes’, especialment pel que fa als mitjans de comunicació. Recorden que el paper dels mitjans és legítim en una democràcia i que és vital que els professionals puguin treballar sense ‘intimidacions’. Lamenten i denuncien, entre més, l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i part del govern arran del 155.
‘Unes eleccions democràtiques no són possibles quan els governs dificulten la llibertat d’expressió durant la campanya electoral’, diu Marjan Strojan, president del Comitè d’Escriptors per la Pau del PEN Internacional. Strojan també recorda a les autoritats espanyoles que el discurs de l’independentisme ‘pot contribuir al pluralisme i ha de ser tolerat en una societat democràtica’.
Segons l’organització, la ‘polarització’ en el debat sobre la independència de Catalunya té un impacte ‘directe’ en la llibertat d’expressió. Això es tradueix, diuen, en la manca d’una informació equilibrada en els dos bàndols del debat, incloent-hi els mitjans de comunicació públics, als quals demanen que garanteixin una ‘cobertura imparcial i una igualtat de tracte a tots els partits polítics’.
Persecució judicial per bromes i debats
No parlen tan sols dels mitjans i de llibertat de premsa. Entre els exemples per a il·lustrar ‘l’empitjorament del clima per a la llibertat d’expressió’ el PEN Internacional cita el cas dels docents de la Seu d’Urgell, investigats per haver promogut, suposadament, el llenguatge d’odi i haver fet debats a classe sobre el referèndum i la repressió de l’1-O. També fan referència als càrrecs per ‘insult’ contra l’editor de la revista satírica ‘El Jueves’ i el còmic de ràdio Eduard Biosca per bromes sobre la policia espanyola. Demanen que no s’utilitzi la justícia com a instrument per a ‘suprimir la llibertat d’opinió, expressió i debat’.