05.06.2017 - 08:04
|
Actualització: 05.06.2017 - 08:47
El PDECat s’inclina per l’abstenció en la moció de censura d’Units Podem contra el president espanyol, Mariano Rajoy. Així ho ha explicat el coordinador dels vuit diputats i quatre senadors del PDECat a Madrid, Jordi Xuclà, en una entrevista a l’ACN. La formació considera que no hi ha ‘cap proposta’ del grup que encapçala Pablo Iglesias que faci que el PDECat es plantegi votar afirmativament. De fet, Xuclà ha estat molt crític amb el plantejament de la moció. El coordinador dels electes a Madrid ha mostrat una ‘gran decepció’ amb Podem, que en comptes d’aplicar ‘característiques de la nova política’ ha posat per davant de l’alternativa a Rajoy la seva promoció d’un candidat o un programa. D’altra banda, Xuclà ha explicat que PDECat presentarà una moció perquè el 20 de juny el Congrés espanyol es posicioni sobre el referèndum, que ja tindrà data i pregunta concretada.
Xuclà, que porta 17 anys com a electe a Madrid, ha subratllat que els diputats al congrés estan ‘disposats’ a negociar una majoria alternativa al govern de Rajoy, però ha insistit que ara mateix el partit està ‘més aviat en l’abstenció’. ‘Veiem una distància molt llarga en la possibilitat de votar favorablement’ en la moció, tot i que el PDECat manté ‘els canals oberts’ per ‘deliberar’ i explorar un canvi en el sentit del vot. A més, Xuclà ha retret Catalunya en Comú que no acabi de ‘participar activament’ en les convocatòries del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l’hora de preparar el referèndum.
Preguntat sobre si un compromís explícit a favor del referèndum unilateral per part dels comuns faria que el PDECat votés a favor de la moció de censura, Xuclà ha demanat a Catalunya en Comú i a Podem que no condicionin la defensa del dret a decidir a ‘cap càlcul partidista’.
El referèndum unilateral arriba al congrés
Pel que fa a la moció del 20 de juny, el coordinador dels electes del Partit Demòcrata a Madrid ha explicat que reformularà el text d’una interpel·lació que va enviar fa dues setmanes a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. El calendari fa que, a causa dels debats del pressupost i la moció de censura, la moció que resulta de la interpel·lació arribi d’aquí tres setmanes. D’aquesta manera, el congrés es pronunciarà sobre el referèndum unilateral un cop el govern ja n’hagi oficialitzat la data i la pregunta. S’espera que l’anunci es produeixi la setmana que ve.
Descongestionar el grup mixt
D’altra banda, Xuclà ha explicat que la resta de diputats del grup mixt ha fet arribar a la mesa del congrés una petició per constituir una agrupació parlamentària que el descongestioni. El PDECat no ha consensuat encara el seu compromís amb aquesta demanda, però la veu ‘bé’ per tal d‘‘incrementar la visibilitat’ del partit. La proposta del grup mixt, que encara no té un calendari marcat, està ara en mans de la presidenta del congrés, Ana Pastor.
A més, Xuclà ha destacat que els ex-convergents han arribat a molts acords amb diverses formacions al congrés. Així, el coordinador dels diputats i electes del Partit Demòcrata a Madrid ha assegurat que es poden buscar solucions als interessos dels catalans ‘amb qualsevol partit’, inclòs el PP. En aquesta línia, Xuclà ha ‘garantit absolutament la coordinació i la unitat d’acció’ amb Esquerra, en la defensa del mandat democràtic del 27-S.
Crisi a l’estat espanyol si utilitza la força
Finalment, Xuclà ha apuntat que l’estat espanyol ha de decidir si té ‘el marc mental del segle XXI’ o bé, si pel contrari, ‘encara té pulsions’ de com se solucionaven els conflictes entre els segles XIX i bona part del XX. ‘L’estat és responsable dels seus actes, les seves paraules, i de les seves mesures i desmesures’. Així, ha comentat que el sobiranisme no ha de ‘distreure’ el govern espanyol, ja que si es vol ‘equivocar’ i utilitza la força per aturar el referèndum acabarà donant ‘més motius’ perquè la ciutadania entengui que Catalunya vol votar. ‘Que siguin ells els qui prenguin la decisió d’equivocar-se i utilitzar mecanismes que només poden posar el prestigi de l’estat en crisi o en dubte’, ha sentenciat.
Així mateix, Xuclà ha considerat que, en cas de victòria del ‘sí’ al referèndum, l’aplicació posterior ha de començar amb un procés emparat en la legislació internacional. Això, ha afegit, també afecta la separació dels electes catalans respecte a les institucions espanyoles, inclòs el congrés i el senat. ‘Si això va bé i guanya el ‘sí’, la resta vindrà rodat’, ha conclòs.