El PDeCAT renuncia a negociar el referèndum al Congrés i insta a respectar la decisió de Puigdemont

  • El PDeCAT ha modificat la moció sobre el referèndum català que havia de sotmetre a votació aquest dimecres en el ple del Congrés i, en comptes d'oferir una negociació sobre la data i la pregunta, insta directament a assumir la convocatòria anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a l'1 d'octubre.

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 12:18

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

El PDeCAT ha modificat la moció sobre el referèndum català que havia de sotmetre a votació aquest dimecres en el ple del Congrés i, en comptes d’oferir una negociació sobre la data i la pregunta, insta directament a assumir la convocatòria anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a l’1 d’octubre.

La moció original, conseqüència de la interpel·lació que el diputat Jordi Xuclà va adreçar el passat 17 de maig a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, instava el Govern central a pactar amb la Generalitat la celebració d’un “referèndum d’autodeterminació” a Catalunya, incloent en aquesta negociació la data, la pregunta i les condicions d’aplicació del resultat.

Però aquest text inicial es va quedar desfasat després que el president català, Carles Puigdemont, anunciés la data de la consulta, l’1 d’octubre, i la pregunta que vol que contestin els catalans. Per això, ha registrat una autoesmena, recollida per Europa Press, en la qual ja no hi ha la negociació prèvia de la consulta.

En aquest context, la nova redacció insta el Govern central a “respectar la decisió adoptada pel president de la Generalitat” de convocar el referèndum “perquè els catalans i les catalanes decideixin sobre el futur polític, en compliment del mandat democràtic sorgit de les urnes i després de reiterades crides a l’acord”.

DIÀLEG, PERÒ DESPRÉS

La formació independentista afegeix que, ja després del referèndum de l’1 d’octubre, es vulgui “trobar l’espai institucional parlamentari al Congrés per dialogar amb les autoritats catalanes davant la pèrdua de voluntat de diàleg del Govern de l’Estat”.

A més, el PDeCAT vol “donar la benvinguda” a l’oferta de Puigdemont per “explicar al Congrés la iniciativa política per abordar, des del diàleg, la possibilitat d’articular respostes compartides, concordes amb el moment social i polític que viu Catalunya”.

I és que Puigdemont va anunciar la remissió d’una carta al Congrés per preguntar a Ana Pastor amb quin mecanisme pot acudir a la Cambra per explicar el seu full de ruta a Catalunya, però sense haver de sotmetre’l a votació.

El PP i Ciutadans ja van indicar que el president català pot anar al ple del Congrés perquè després hi hagi una votació, com va passar amb la reforma estatutària del lehendakari Juan José Ibarretxe que va ser ‘tombada’ en el primer debat. No obstant això, tant el PDeCAT com ERC ja han replicat que no pensen acceptar que la proposta catalana es voti al Congrés.

Finalment, la moció conclou cridant a “deplorar els intents de suspensió de les relacions institucionals del Govern de l’Estat amb la Generalitat, per exemple, amb la greu manca de voluntat política de l’Estat de convocar la Junta de Seguretat de Catalunya i d’obstaculitzar una nova promoció dels Mossos d’Esquadra en un moment de grans reptes per protegir la seguretat dels ciutadans”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor