05.03.2020 - 14:03
|
Actualització: 05.03.2020 - 14:06
La direcció del PDECat considera que una coalició electoral amb la Crida Nacional per la República és la millor fórmula per a concórrer a les eleccions sota la marca de JxCat. La direcció del partit insisteix que no es dissoldrà per a formar una nova organització com planteja el líder de la Crida, Jordi Sànchez, i en canvi defensa que la coalició implicaria el reconeixement en positiu dels dos actors, segons fonts de la direcció del PDECat, que no han definit si plantegen formar una coalició al 50%. No obstant això, ni Carles Puigdemont ni Sànchez accepten la fórmula de la coalició, que donaria marge de maniobra al PDECat per a triar els seus noms de la llista i els reconeixeria un pes intern dins de JxCat. Tot plegat en un moment en què el lideratge de Puigdemont i la decisió definitiva que prengui condicionarà el futur de l’espai, sense que s’hagi esvaït la possibilitat d’una escissió del sector moderat del PDECat, tot i que Artur Mas ja va aclarir que no la liderarà. És previst que el grup de Poblet, El País de Demà, decideixi aquest cap de setmana si es presenta a les eleccions.
Les negociacions, així, continuen encallades en la definició organitzativa després de les reunions d’aquesta setmana de Puigdemont i David Bonvehí a Waterloo, i de Sànchez i Toni Morral amb Bonvehí, Ferran Bel i Marc Solsona a la presó dels Lledoners. I és que els plans de Puigdemont i de Sànchez són lluny de la coalició. La proposta de la Crida és formar una nova organització amb mecanismes interns per a la tria democràtica dels candidats, en un context en què no són pocs els membres de l’organització que veuen el PDECat com un llast, amb el procés judicial del 3% pendent de resoldre’s. Però la cúpula del PDECat no vol dissoldre el partit. Sosté que el mandat del seu consell nacional (que va aprovar transitar cap a JxCat) exclou aquesta opció, i al·lega que la coalició permetria que concorrin junts a les eleccions i, en funció de l’experiència, plantejar més endavant la confluència organitzativa.
Fonts del partit apunten que, en qualsevol cas, no voldrien repetir l’experiència de les eleccions del 21-D, quan van pactar in extremis amb Puigdemont que ell fos el candidat de JxCat (formalment, una coalició del PDECat i CDC) a canvi que el president a l’exili tingués tot el marge de maniobra per a formar la seva llista i exclogués Marta Pascal i David Bonvehí de la candidatura, així com els candidats elegits en el procés territorial. Puigdemont també va posar com a condició que Sànchez fos el número dos, i tot el marge de maniobra per a la definició del programa electoral. Si Puigdemont i Sànchez optessin per concórrer a les eleccions al marge del PDECat, fonts del partit apunten que els seus òrgans haurien de decidir què fan.
L’elecció dels candidats està a guaret en espera que es desfaci el nus organitzatiu i que Puigdemont confirmi si vol encapçalar la candidatura, al costat d’un altre cap de llista efectiu. Però els moviments no s’aturen i algunes fonts situen a les travesses els consellers Jordi Puigneró i Damià Calvet com els millors posicionats. Precisament avui, Calvet, que és membre de la direcció de la Crida i alhora associat del PDECat, ha apostat perquè JxCat faci unes primàries per a l’elecció del candidat i ha admès, en una entrevista a TV3, que estaria disposat a presentar-s’hi. ‘Hem passat moments de molta tensió, moments excepcionals, i encara hi som. Hem de tendir que, al marge de gestionar l’excepcionalitat, les decisions les puguem debatre i decidir democràticament. És saludable per l’espai’, ha dit.