28.02.2018 - 22:00
El parlament serà avui l’escenari d’un primer acte que hauria de culminar pròximament amb la investidura de Jordi Sànchez com a president de la Generalitat i la proclamació de Carles Puigdemont com a president del Consell de la República des de Brussel·les. Però encara no hi ha un acord total entre els partits independentistes perquè això sigui possible, començant per la proposta de resolució de reconeixement de Puigdemont com a president legítim i de condemna de la intervenció de l’estat espanyol mitjançant el 155 i de la repressió política. És una resolució que va presentar Junts per Catalunya i que tindrà el suport d’ERC, però que la CUP veu massa tova i per això la vol esmenar. L’objectiu és que es reconegui la proclamació de la República catalana el 27 d’octubre, es reivindiqui el mandat de l’1-O i es condemni el cop d’estat, la repressió i el 155.
Tant la resolució de Junts per Catalunya com les esmenes de la CUP es debatran i votaran en el ple, amb la pressió i l’amenaça novament del bloc del 155 –Ciutadans, PSC i PP–, que ja van mirar d’impedir que es tramitessin les esmenes de la CUP adduint que contravenien resolucions del Tribunal Constitucional espanyol. Hi haurà, previsiblement, un últim intent d’aquests grups de boicotar el debat i votació de les esmenes. A la reunió de la mesa d’ahir, Catalunya en Comú-Podem (que hi pot assistir sense dret de vot) va dir que s’hauria de poder debatre de qualsevol cosa, però va demanar als membres de la mesa que recordessin els advertiments dels lletrats.
La CUP proposa, amb les seves esmenes, que s’aprovi que la situació de blocatge de la política catalana actual ‘ve motivada pel cop d’estat del 27 d’octubre de 2017, l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola i la repressió sobre el moviment republicà i democràtic’. A més, també demana que es comenci un debat sobre el futur de la situació ‘respectant i aplicant el mandat democràtic del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, les reivindicacions socials expressades massivament en les vagues generals dels dies 3 d’octubre i 8 de novembre i la posterior proclamació de la República el dia 27 d’octubre de 2017 per part del Parlament de Catalunya’.
Al vespre, la fiscalia va amenaçar amb actuar contra els membres sobiranistes de la mesa del parlament si permeten que torni a votar-se la declaració d’independència després que la Moncloa també anunciés que els seus serveis jurídics ho estaven estudiant. Els partits independentistes negocien fins a última abans del ple les possibles modificacions de les propostes de resolució. De fet, la mesa tornarà a reunir-se aquest matí abans del ple per a definir com actua.
La CUP també proposa, en una altra esmena, que es canviï la reflexió sobre la necessitat de ‘recuperar l’autogovern’ de Catalunya que fa JxCat en la seva proposició per un text que digui: ‘L’autodeterminació de Catalunya és l’encarnació d’una llarga aspiració i alhora una eina de la qual ens dotem els catalans per a la construcció d’una societat més justa, més lliure i més democràtica’. En una altra de les esmenes, exposa ‘la urgència d’establir un govern efectiu a partir d’una presidència elegida sobiranament pel parlament per a encarar el restabliment de la República de Catalunya actualment intervinguda’.
La resolució de JxCat
Junts per Catalunya manifesta, en la proposició presentada i que té el suport d’ERC, ‘el rebuig més absolut a l’aplicació de l’article 155 […] i els seus efectes sobre les institucions democràtiques catalanes’. També denuncia ‘la deriva autoritària de l’estat espanyol’, la ‘destitució il·legal i il·legítima del president de la Generalitat i el seu govern i proclama la seva voluntat i el compromís de restaurar la institució de la presidència de la Generalitat de Catalunya’.
A més, constata que Puigdemont va ser escollit per la majoria absoluta del parlament el 10 de gener de 2016 i va superar una qüestió de confiança el 29 de setembre, que ha estat avalat arran del resultat de les eleccions del 21-D per ser el candidat a la presidència aquesta legislatura i que continua comptant amb la majoria per poder-li ratificar la confiança com a president.
Finalment, la resolució ‘exigeix que cessin les ingerències del govern de l’estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització d’aquesta voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya’.
Si el text de reconeixement de la legitimitat republicana i de Carles Puigdemont com a president prospera, s’haurà fet aquest primer pas abans del pròxim ple, en què s’haurà d’investir el president de la Generalitat. Segons el document intern de la CUP que es va fer públic ahir sobre les converses amb Junts per Catalunya i ERC, la previsió era que el ple d’avui desencadenés l’acte a Brussel·les de proclamació de Puigdemont i l’acte al parlament d’investidura de Jordi Sànchez com a president de la Generalitat. Però la negociació encara no s’ha tancat, i sembla improbable que pugui quedar tot resolt a curt termini.