08.07.2021 - 16:04
La proposició de llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional ha superat el debat de totalitat i continua la tramitació al parlament. La iniciativa ha estat presentada per ERC, JxCat, la CUP i ECP i aspira a restituir i ampliar les mesures incloses en el decret llei 17/2019 i la llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l’emergència de l’habitatge i dels quals el Tribunal Constitucional espanyol en va tombar alguns articles. La majoria de la cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per Vox i el PP, i Cs s’hi ha abstingut.
Les modificacions, entre d’altres, introdueixen l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’interposar determinades demandes judicials, preveuen la creació d’un registre dels grans tenidors amb 10 o més propietats, acoten a més de dos anys el termini perquè els habitatges es puguin considerar desocupats i en contemplen l’expropiació forçosa per incompliment de la seva funció social.
La proposició, que es tramita per procediment d’urgència extraordinària, té tres articles que proposen modificacions de les lleis 18/2007, del dret a l’habitatge; 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, fruit d’una iniciativa legislativa popular, ampliada amb un decret llei del 2019 i anul·lada en part per una sentència del Tribunal Constitucional, i 4/2016, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial. Superat el debat de totalitat, continuarà la tramitació parlamentària en comissió abans no torni al ple perquè en faci el debat i la votació finals.
La diputada de la CUP-NCG Montserrat Vinyets ha emplaçat a “anar més lluny” d’aquesta llei i ha carregat contra el recurs d’inconstitucionalitat que va retallar la normativa. “El text que portem avui té una perfecta cabuda”, ha defensat, i ha reivindicat la “majoria sòlida” que opta per aquesta mesura. La diputada dels comuns Jéssica González ha acusat el PP de “voler guanyar als tribunals el que va perdre a les urnes” i d’anar en contra de totes les normes que aposten pels drets. I ha garantit el compromís d’En Comú Podem per impulsar la llei “en el menor temps possible”. Admet que no serà suficient per a superar el problema d’habitatge al país. En aquest sentit, ha reclamat mesures al Govern, com ara dotar equips antidesnonaments o posar en marxa un pla de xoc per eliminar les llistes d’espera.
El diputat Pau Morales (ERC) ha defensat la llei perquè “l’emergència no s’ha esvaït, no l’ha suspès el Tribunal Constitucional”. “Recuperem el decret i ho fem amb molta més força”, ha assegurat. La diputada Glòria Freixa (JxCat) ha clamat per un pacte nacional per l’habitatge, i ha demanat “tenir millors eines normatives i recursos econòmics” per facilitar-ho. També “un gran acord pressupostari de totes les administracions”.
Des del PP, la diputada Lorena Roldán ha advertit que si es vol seguretat jurídica “és tan fàcil com respectar els mecanismes de la constitució i les competències del parlament”. I ha culpat el govern de “no fer els deures”.
La diputada del PSC-Units Eva Candela ha demanat “deixar de buscar excuses” i “treballar seriosament” per aconseguir les polítiques d’habitatge necessàries. El diputat de Cs Joan García ha titllat la proposició de llei “d’estèril”: “Es basa en l’expropiació i en les mesures coercitives, de criminalització de la iniciativa privada i creant el dogma que els grans tenidors són els culpables de tot”. I ha demanat “inversió i construcció d’obra nova”.