08.08.2017 - 10:12
|
Actualització: 08.08.2017 - 11:13
El Parlament de Catalunya té previst de tancar la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya en dues sessions programades per als dies 28 i 29 d’agost, segons que han explicat a Europa Press fonts parlamentàries.
Per al dia 28, s’han citat onze persones que ja van ser cridades amb anterioritat però no van acudir a la cita, i el 29 s’abordaran les conclusions que presentin els grups.
Entre les onze persones citades, destaquen els ex-comissaris José Manuel Villarejo i Pedro Esteban; l’ex-secretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez; l’ex-director operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino; el director general de la Policia, Germán López i el policia en excedència Antonio Giménez.
És formalment impossible que tots onze puguin comparèixer un mateix dia, per la qual cosa es dóna per fet que la majoria, si no tots, tornaran a declinar la compareixença a la cambra catalana.
La comissió d’investigació s’ha caracteritzat per acumular desenes d’absències: han declinat d’assistir-hi, per exemple, el president espanyol, Mariano Rajoy; el seu cap de gabinet, Jorge Moragas; la vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i l’ex-ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz.
Tots han al·legat un informe del consell d’estat que argumenta que estan eximits de comparèixer tant els càrrecs públics d’àmbit estatal, com policies i ex-membres de les forces de seguretat de l’estat.
Els grups sobiranistes no pensen igual i ja han anunciat que demanaran a la mesa del parlament que porti a la fiscalia aquestes incompareixences.
Absències del PSC, PP i Ciutadans
La comissió va començar amb polèmica: el PSC sempre ha refusat de participar-hi, argumentant que ho feia com a protesta perquè JxSí i la CUP van vetar una altra comissió d’investigació, la que pretenia indagar sobre les declaracions del jutge Santi Vidal sobre els plans sobiranistes del govern. El PP va deixar la comissió el juny perquè considerava que es basava en l’insult. I el juliol, ho va fer Ciutadans, que acusa JxSí i la CUP d’instrumentalitzar la comissió a favor dels seus interessos.
Per la comissió han passat veus que han defensat l’existència d’una ‘política criminal’ de l’estat contra el sobiranisme, com ara el periodista Ernesto Ekaizer; unes altres que han lamentat que no s’hagi obert una investigació, com va ser el cas de l’ex-jutge Elpidio Silva; i també persones que han negat que existeixi aquesta operació, com l’ex-cap d’afers interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas.
Francisco Marco, director de l’agència de detectius Método 3, va dir que s’investigava a l’estil maccarthià qui aixecava el dit i deia ‘independència’. Per la seva banda, Victoria Álvarez, ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola, va celebrar que existís l’operació Catalunya: ‘Estem encantats que, per fi, s’hagi ficat mà a Catalunya, i fem trenta anys tard’.
Els tres partits que queden en la comissió (JxSí, CSQP i la CUP) coincideixen que sí que hi ha hagut pràctiques irregulars i ara hauran d’explorar si poden pactar unes conclusions conjuntes.