El parlament s’activarà la primera quinzena d’agost si hi ha un intent d’investidura

  • La mesa acorda que l’aturada estival habitual no obstaculitzi un hipotètic intent per a elegir un president

VilaWeb
La mesa del Parlament de Catalunya en la reunió d'aquest matí (Fotografia: ACN)
Odei A.-Etxearte
25.06.2024 - 14:06
Actualització: 25.06.2024 - 17:40

Si hi ha un candidat que es vulgui sotmetre a un debat d’investidura la primera quinzena d’agost, ho podrà fer. El Parlament de Catalunya dosificarà les vacances del seu personal i dels diputats perquè la consideració habitual de dies inhàbils del primer al 15 d’agost no obstaculitzi la possibilitat que hi hagi un debat per a intentar d’elegir el pròxim president de la Generalitat, segons fonts parlamentàries.

La mesa de la cambra, amb l’assessorament dels serveis jurídics, haurà de concretar ara la manera formal: si habiliten directament els quinze primers dies d’agost com a hàbils o si la mesa de la diputació permanent acaba convocant el ple d’investidura, cosa que obligaria diputats i personal a tornar al palau del parlament els dies de ple. Aquest ha estat l’acord polític que ha pres la mesa, que s’ha reunit avui per segona vegada. La decisió arriba la vigília que el ple faci l’acte equivalent. És a dir, que constati que no hi ha cap candidat per a sotmetre’s al debat, i s’engegui el rellotge de dos mesos perquè hi hagi una investidura abans de la convocatòria d’una repetició electoral, que seria el 13 d’octubre.

El ple d’investidura es podrà convocar en qualsevol moment, doncs, tenint en compte que el darrer dia perquè prosperi una investidura serà el 26 d’agost. En un moment en què les negociacions del PSC i Junts amb ERC s’intenten de fer amb la màxima discreció, tot indica que els intents d’investidura podrien no arribar fins al mes d’agost. Mentrestant, l’activitat parlamentària es mantindrà sota mínims, perquè les comissions legislatives no es poden constituir fins que no hi hagi un president investit. Tanmateix, la mesa ha acordat que s’activin la resta de les comissions específiques derivades del reglament, com ara, la comissió de l’estatut dels diputats o la de peticions. També es podria constituir la Comissió del Síndic de Greuges, la del Síndic de Comptes i la Comissió de Control de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals. En canvi, a la mesa no s’ha parlat de la possibilitat que es constitueixi la comissió del reglament, imprescindible per a reformar el sistema de vot i permetre que els exiliats puguin exercir el seu dret a distància. Segons el reglament del parlament, aquesta és una comissió que té condició de legislativa.

Un increment anual de 38.000 euros en càrrecs dels grups

La mesa ampliada també ha acordat avui les normes per a la distribució dels càrrecs dels grups parlamentaris i dels assessors. Es mantindran els mòduls d’assessors de l’anterior legislatura, ara repartits segons els diputats obtinguts per cada grup a les darreres eleccions. S’introdueix l’excepció que, si el diputat d’algun grup té necessitats especials, disposarà dels recursos necessaris per a exercir el seu càrrec. També hi ha hagut un canvi en la designació dels càrrecs dels grups parlamentaris. En concret, s’han variat els criteris de repartiment dels portaveus adjunts segons els diputats obtinguts, i el nou esquema implica que passaran de ser sis a nou: el PSC, Junts i ERC en tindran dos, i el PP, Vox i els Comuns, un. La legislatura passada, el PSC, ERC, Junts, Vox, els Comuns i la CUP en tenien un cada grup. En total, els canvis significaran un increment de 38.354 euros anuals al pressupost per a aquestes despeses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb