21.07.2020 - 22:33
El Parlament ha aprovat que l’abdicació de Felipe VI és necessària i l’ha reprovat, juntament amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’anterior cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, per l’aplicació del 155. La votació sobre l’abdicació s’ha aprovat amb els vots de JxCat, ERC, CatECP i la CUP mentre que la reprovació s’ha aprovat amb els vots afirmatius dels independentistes però l’abstenció de CatECP. Els punts inclosos en el dictamen de la comissió d’investigació de l’aplicació del 155 de la Constitució han reprovat així l’actitud de Felip VI ‘en tot el procés, des del discurs del 3 d’octubre de 2017, i especialment en l’impuls, l’aprovació i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució’.
Concretament, el Parlament reprova Rajoy, els membres del seu govern i el delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo com a ‘part activa i decisiva en l’aplicació de l’article 155’. També l’aleshores cap de l’oposició, Pedro Sánchez, pels mateixos fets. A tots dos els retreuen el que titllen de menyspreu a les institucions catalanes per no comparèixer en el marc d’aquesta comissió quan se’ls va citar. Finalment, reproven també Albert Rivera, que aleshores encapçalava Ciutadans.
El Parlament també ha conclòs que l’aplicació del 155, que titlla d’inconstitucional des d’una perspectiva formal, estava ‘predeterminada molt abans del referèndum de l’1 d’octubre de 2017’ i que ‘el govern espanyol no tenia cap voluntat de no aplicar-lo en cas que el president Puigdemont hagués convocat eleccions’. També constata que els dies previs a l’aplicació d’aquest article ‘l’estat espanyol no va tenir cap voluntat de negociació, diàleg i acord’.
Entre d’altres qüestions, les conclusions de la comissió també recorden que l’aplicació del 155, amb la intervenció financera de la Generalitat, ha comportat danys econòmics a les institucions catalanes, així com ‘en termes de productivitat, pel compliment de totes les obligacions que imposava el govern espanyol’, així com danys en les polítiques públiques de salut o de col·lectius vulnerables.