El Parlament insta el Govern a deixar de subvencionar les escoles que segreguen per sexe

  • JxSí es divideix en la votació: ERC dona suport a acabar amb aquestes ajudes i el PDeCAT ho rebutja

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 13:18

JxSí es divideix en la votació: ERC dona suport a acabar amb aquestes ajudes i el PDeCAT ho rebutja

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de SíQueEsPot a favor de la coeducació que, entre altres mesures, insta el Govern a no renovar ni concedir concerts a cap escola que segregui per sexe els alumnes.

La mesura ha dividit JxSí: ERC ha votat a favor d’acabar amb aquestes ajudes al costat de SíQueEsPot, PSC i la CUP –65 vots–, mentre que el PDeCAT ha votat en contra amb Cs, el PP i el diputat no adscrit Germà Gordó –61 vots–.

La iniciativa ha estat defensada per la diputada de SíQueEsPot Jéssica Albiach, que ha destacat que la votació demostra “com la dreta i l’establishment s’alineen quan es toquen els fonaments del règim del 78”, tenint en compte que PDeCAT, Cs i el PP han votat junts a favor de mantenir ajudes a escoles que separen els alumnes per sexe.

Un altre punt que ha prosperat de la moció exigeix al Govern que es diferenciïn tres àrees en l’esbarjo –tranquil·litat, moviment i naturalesa– per garantir que nens i nenes tenen espais equilibrats i acabar amb la típica imatge de lloa nens jugant a futbol al centre del pati i les nenes desplaçades en els laterals.

També s’ha aprovat adaptar el llenguatge i el material educatiu dels centres perquè no sigui sexista, formar als professionals en la prevenció de la violència masclista i garantir que els alumnes trien el seu futur sense biaix sexista ni androcèntric.

POCA PRESÈNCIA EN ELS LLIBRES

Albiach ha destacat que el fet que les dones tinguin poca presència en els llibres acadèmics pot induir a pensar erròniament que és perquè “no han fet molt en la història”, i per això ha demanat canviar aquesta tendència.

Ha coincidit en aquesta reflexió la diputada de Cs Sonia Sierra, que ha lamentat que “encara hi ha molta gent que no sap que les dones han fet moltes coses al llarg de la història”, i ha subratllat la importància dels rols de gènere a l’educació.

La diputada del PP María José García Cuevas s’ha mostrat en contra tant de canviar la gramàtica dels llibres per diferenciar les dones com de reorganitzar l’hora de l’esbarjo perquè “són els nens els que han de triar a què juguen”.

Marta Moreta (PSC) ha lamentat, en canvi, “l’escassa inclusió en les referències bibliogràfiques de les aportacions de les dones”, així com la feminització de l’ofici de mestre, i ha exigit que la presa de decisions polítiques i pedagògiques tinguin en compte la igualtat de gènere.

Des de les files de JxSí, Anna Simó ha demanat que no es caricaturitzi ni s’acusi d’autoritàries les feministes perquè solament volen “situar les dones en el seu lloc”, i ha explicat que el seu grup ha dividit el vot perquè una part d’ells –la del PDeCAT– entén que anul·lar els concerts a escoles que segreguen per sexe no es correspon amb la Llei d’Educació de Catalunya (LEC).

Carles Riera (CUP) ha urgit a lluitar contra el patriarcat i el masclisme, i ha lamentat que són valors que es reprodueixen als centres educatius: “Això demostra que les polítiques públiques són insuficients i s’han de reforçar”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor