20.10.2016 - 11:47
|
Actualització: 20.10.2016 - 11:50
El ple del parlament ha donat llum verda avui, dijous, a la tramitacio de la llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha estat l’encarregada de defensar el projecte de llei que el Govern va aprovar el passat juliol i a partir del qual es vol crear l’Agència. ‘Els nous reptes, les amenaces de la societat digital i les accions que requereixen conscienciació demanen accions contundents’, ha plantejat la consellera al parlament.
Des del PSC, CSQP i la CUP s’han mostrat favorables a aquesta tramitació legislativa i a la creació de l’Agència, però ja han avisat que aprofitaran els tramits per intentar redefinir part del projecte i adequar-lo al que consideren que haurien de ser els seus objectius. ‘Ens sembla que en el contingut del projecte de llei té alguns aspectes discutibles però les abordarem en la tramitació legislativa’, ha dit el parlamentari socialista Ferran Pedret. El diputat de CSQP Joan Giner ha avisat també que el seu grup impulsarà canvis que modifiquin el model de l’Agència. ‘No volem una TIA de Mortadelo i Filemón’. En un sentit semblant s’ha expressat el diputat de la CUP Benet Salellas, que ha avançat que el seu grup voldrà ‘modificar el model’ de l’Agència que crea aquesta llei. ‘No avalarem un model de Cesicat ni un model de CNI’, ha avisat, tot afegint que la CUP intentarà modificar l’estructura perquè l’organisme sigui ‘públic i funcionarial i no amb model d’empresa’.
Ciutadans i el Partit Popular s’han quedat sols en les seves esmenes a la totalitat. Des dela formació taronja, Jean Castel ha rebutjat la creació de l’Agència al·legant que “entra en contradicció amb el que inicialment tenia encarregat el Cesicat, i que era bo”. I, sobretot, ha insistit que les competències de la Generalitat no permeten al Govern crear un organisme amb les funcions que li vol atribuir. Santi Rodríguez, portaveu adjunt del PP, també ha fet referència a la distribució de competències i ha argumentat que ‘tot i compartir els objectius inicials’ de la llei, creu que les intencions del Govern naixen en els ‘informes del Consell Assessor de la Transició Nacional, que deien que cal protegir-se dels hackers espanyols’. ‘És aquest l’argument de creació de l’Agència, sobretot’, ha dit el diputat popular.
Finalment, el projecte de llei ha tingut els vots favorables de JxSí, PSC, CSQP i la CUP, i els vots contraris de C’s i PP.
El govern va aprovar aquest projecte de llei el 27 de juliol. L’Agència de Ciberseguretat catalana ha de substituir l’actual Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i garantir que el Govern disposi de les eines necessàries per afrontar els riscos i amenaces de la societat digital. L’ens estarà adscrit al departament de la Presidència i vol assegurar la seguretat de les xarxes de comunicacions electròniques i els sistemes d’informació en l’àmbit de la Generalitat i de tot el seu sector públic, en col·laboració amb els organismes judicials i policials.