El Parlament Europeu demana la retirada del pla hidrològic de l’Ebre

  • El comitè de Peticions aprova l’informe de la missió al Delta de l’Ebre i reforça les crítiques al govern espanyol per la gestió de l'aigua

VilaWeb

ACN

13.07.2016 - 11:20
Actualització: 13.07.2016 - 12:00

El Parlament Europeu ha demanat aquest dimecres la retirada del pla de conca de l’Ebre del govern espanyol. Els eurodiputats del comitè de Peticions han aprovat l’informe de la missió a l’Ebre del mes de febrer per 22 vots a favor i 9 en contra, i fins i tot han reforçat el text inicial, acceptant una esmena dels eurodiputats catalans que demana a la Comissió Europea que ‘rebutgi el segon cicle del pla de conca presentat pel govern espanyol’ perquè no resol ‘les deficiències identificades’ l’any passat. L’esmena s’ha acceptat per 19 vots a favor i 12 en contra. Els eurodiputats també han rebutjat una esmena del PP que pretenia retirar del text les crítiques a la gestió de l’aigua del govern espanyol.

Els eurodiputats catalans d’ERC-NeCat, CDC, ICVI, PSC i l’ex-membre d’Unió, Francesc Gambús, van presentar una sèrie d’esmenes a l’informe inicial de la missió a l’Ebre perquè inclogués una ‘afirmació molt més contundent’ per a la retirada del pla de conca de l’Ebre. L’esmena, la número 3 que es votava aquest dimecres, s’ha aprovat amb el suport dels seus partits, tot i que el grup liberal, en què participa el convergent Ramon Tremosa, no li ha permès votar a ell i ha enviat al comitè els representants de C’s i UPyD, que hi han votat en contra.

L’esmena assegura que els plans de conca del govern espanyol ‘encara no inclouen totes les deficiències identificades per la Comissió Europea el març del 2015’ i per això ‘demana a la Comissió rebutjar els plans de conca de segon cicle presentats pel govern espanyol’. Un altra dels elements de l’informe que s’ha reforçat és la crítica als cabals ecològics. Els eurodiputats demanen que els cabals siguin ‘suficients per aconseguir una conservació favorable’ de l’espai natural.

L’informe sobre l’Ebre

La comissió de peticions del Parlament Europeu encarregada d’avaluar la viabilitat del pla hidrològic impulsat per govern espanyol ha aprovat avui l’informe favorable als interessos de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), elaborat per una delegació d’eurodiputats. El text, que ha arribat a votació després d’un període d’esmenes, és un toc d’alerta dur al govern espanyol i és molt crític amb la gestió de l’aigua que fa. Assenyala el perill que pot implicar la reducció del cabal per a l’ecosistema del delta i recomana que es canviï.

No és un informe preceptiu i per tant, el govern espanyol no l’ha de complir obligatòriament. Tanmateix, la PDE té planejat de presentar una queixa a la Comissió Europea, que es reunirà amb el govern espanyol per revisar el pla i validar-lo o no. La PDE vol denunciar que el pla hidrològic de l’Ebre incompleix algunes directives europees, amb el propòsit que Europa obligui el govern espanyol a modificar el pla i a dotar la desembocadura de l’Ebre de prou cabal ambiental.

L’informe ha estat elaborat a partir de la visita d’una delegació d’eurodiputats a l’Ebre el mes de febrer passat. Era presidida per Pál Csáky (Eslovàquia, PPE), vice-president de la comissió de Peticions, i també integrada pels eurodiputats Julia Pitera (Polònia, PPE), Kostadinka Kuneva (Grècia, GUE-NGL), Bodil Valero (Suècia, Verds-ALE), Tatjana Zdanoka (Letònia, Verds-ALE), Eleonora Evi (Itàlia, EFDD), Rosa Estaràs (PPE), també vice-presidenta de la comissió de Peticions, Pilar Ayuso (PPE), Sergio Gutiérrez (S&D), Javi López (S&D) i Ernest Urtasun (Verds-ALE).

Durant la visita, la delegació es va reunir amb els peticionaris de la Coordinadora Antitransvasaments, i també amb arrossaires, pescadors, ornitòlegs i ambientalistes del delta. Així mateix, va parlar amb membres de la Plataforma en Defensa dels rius Tejo i Alberche, i amb autoritats de la Confederació Hidrogràfica del Tejo, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i de la Direcció General de l’Aigua del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor