El Parlament Europeu decideix avui si envia al·legacions a Luxemburg pel cas de Junqueras

  • El comitè d'Afers Legals debat un informe sobre la immunitat parlamentària arran del cas del president d'ERC, a qui se li va impedir de ser europdiputat · El TJUE va fixar per al 14 d'octubre la vista oral pel cas, on s'han de respondre a tres preguntes per interpretar l'article 9 del Protocol número 7 de la Unió Europea sobre la immunitat dels eurodiputats

VilaWeb
Redacció
03.09.2019 - 12:54

El Parlament Europeu analitza avui si envia al·legacions al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas d’Oriol Junqueras i el seu escó a la cambra, segons ha pogut confirmar l’ACN de diverses fonts. El comitè d’Afers Legals debatrà aquest matí a porta tancada un informe de l’eurodiputat francès Geoffroy Didier sobre l’abast i la interpretació de l’article 9 del reglament sobre ‘privilegis i immunitats de la Unió Europea’ i la ‘possible presentació d’observacions del Parlament Europeu’ en el cas C-502/19, que afecta al president d’ERC. La vista judicial de Junqueras al TJUE està prevista pel 14 d’octubre.

El Tribunal Suprem no va permetre a Oriol Junqueras sortir de la presó per anar a prometre la constitució, i la seva defensa va reclamar que es presentés una qüestió prejudicial al TJUE per analitzar l’abast de la seva immunitat parlamentària. El Suprem hi va accedir en contra del criteri de la fiscalia.

El TJUE va fixar per al 14 d’octubre la vista oral pel cas, on s’han de respondre a tres preguntes per interpretar l’article 9 del Protocol número 7 de la Unió Europea sobre la immunitat dels eurodiputats. En concret, sobre l’abast de la immunitat ‘mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions’ i què passa en el cas d’un electe en presó provisional acordada judicialment per fets anteriors als comicis.

A més, també va demanar si caldria aixecar la presó provisional perquè Junqueras pogués assistir als plens sense ponderar altres ‘interessos’ en joc com els derivats de l’interès de la justícia i del ‘procés degut’.

El comitè d’Afers Legals de l’Eurocambra està presidit per una britànica liberal, Lucy Nethsingha, i no hi ha cap representat català entre els seus membres habituals. Sí que hi participen, però, el popular Esteban González Pons o el socialista Ibán García del Blanco. Entre els eurodiputats substituts hi ha Javier Nart, de Cs, i l’ultra de Vox Jorge Buxadé.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor