05.10.2023 - 14:13
|
Actualització: 05.10.2023 - 16:16
El Parlament Europeu ha condemnat avui l’atac de l’Azerbaitjan contra Artsakh, que veuen planificat i injustificat, i ha demanat de revisar la relació que manté la Unió Europea amb l’Azerbaitjan. En una resolució aprovada al ple d’Estrasburg –amb 491 vots a favor, 9 en contra i 36 abstencions–, els eurodiputats han qualificat la situació de neteja ètnica, i han instat les autoritats competents a aplicar sancions contra els funcionaris del govern de l’Azerbaitjan responsables d’incomplir l’alto-el-foc i vulnerar els drets humans. Alhora, l’eurocambra ha demanat a la UE i als estats membres que ofereixin immediatament tota l’assistència necessària per gestionar l’arribada de refugiats, que segons Armènia ja són més de cent mil.
Els eurodiputats recorden que les autoritats de l’Azerbaitjan han de garantir la seguretat de tots els habitants de la regió, i exigeixen que s’investiguin totes aquelles accions per part de les tropes que puguin ser considerades crims de guerra. En aquest sentit, expressen molta preocupació per les declaracions recents “incendiàries” del president azerbaitjanès, Ilham Aliyev, i més càrrecs del govern, que veuen una amenaça per a la seguretat territorial d’Armènia. A més, els eurodiputats demanen que Turquia –aliat directe de l’Azerbaitjan– actuï per contenir el seu soci.
Revisió de la relació amb la UE
En la mateixa resolució, el Parlament Europeu conclou que l’Azerbaitjan és un país que infringeix el dret internacional i els seus compromisos i que té un historial alarmant en drets humans, un fet que considera que és incompatible amb els objectius de la política exterior de la UE.
És per això que els eurodiputats animen a suspendre qualsevol negociació sobre una associació renovada amb Bakú. A més, si la situació no millora, sospesen de suspendre l’aplicació de l’acord que ha de facilitar l’expedició de visats per a ciutadans de l’Azerbaitjan.
Finalment, la cambra aconsella de reduir la dependència energètica de l’Azerbaitjan que té la UE, que d’ençà de l’esclat de la guerra d’Ucraïna ha reforçat les compres de gas i petroli. Segons les darreres dades publicades per l’Eurostat, el país és el cinquè proveïdor de gas natural de la UE, amb una quota del 7,2% sobre el total.