11.05.2023 - 17:06
|
Actualització: 11.05.2023 - 17:41
El Parlament Europeu ha donat llum verda a la proposta de la Comissió Europea que vol acabar amb l’obsolescència programada i incentivar la reparació de productes en comptes de substituir-los.
En una votació duta a terme avui a Estrasburg, el ple ha aprovat (amb 544 vots a favor, 18 en contra i 17 abstencions) la directiva que, segons la cambra, “ha de dotar als consumidors de més poder de decisió durant la transició ecològica”. En el marc de la votació, els eurodiputats també han reclamat prohibir l’etiquetatge que marqui la sostenibilitat d’un producte si no compta amb proves científiques que ho demostrin.
Pel que fa a la lluita contra l’obsolescència programada, el Parlament Europeu rebutja que els productes es dissenyin amb característiques que en redueixin la vida útil. Alhora, els eurodiputats volen prohibir que els fabricants limitin el funcionament d’un producte quan s’utilitzin accessoris o peces de recanvi elaborades per altres empreses.
A més, proposen la introducció d’un nou etiquetatge que indiqui no tan sols la garantia legal dels productes, sinó també les possibles ampliacions que n’ofereixin els fabricants. “Un etiquetatge així faria destacar els productes de qualitat i seria un incentiu per a les empreses que vulguin destacar per la durabilitat”, defensen.
Quant a l’etiquetatge, l’eurocambra vol que s’acabin els reclams generals, com ara “respectuós amb el medi ambient”, “natural”, “biodegradable” o “climàticament neutre” en cas que no hi hagi proves científiques que ho demostrin. També vol prohibir les al·legacions ecològiques basades en sistemes de compensació d’emissions.
Segons la ponent del text, la socialista Biljana Borzan, “finalment desapareixerà la jungla de reclams sobre suposades bondats ambientals, ja que no només es permetran afirmacions certificades i fundades”.