02.05.2018 - 16:02
|
Actualització: 02.05.2018 - 16:46
Tot i l’oposició d’eurodiputats de PP i C’s, l’Eurocambra ha aprovat incloure a l’agenda del dia la celebració d’un debat en el plenari d’avui sobre ‘l’aplicació per part d’Espanya dels estàndards internacionals sobre violència sexual’, després de la polèmica sentència del cas de la Manada.
#LaManada: El Parlament Europeu aprova debatre avui mateix al plenari, tot i l’oposició del PP i Cs, la sentència del cas #lamanada.
Els liberals europeus hi han votat a favor, decantant la votació pic.twitter.com/8F8AEhbE2L
— Ramon Tremosa 🎗🌹 (@ramontremosa) 2 de maig de 2018
La proposta de Podem, que ha comptat amb el suport de 188 eurodiputats –136 en contra i 20 abstencions–, busca que el debat se centri en si les autoritats judicials a l’estat espanyol van aplicar correctament la legislació internacional (el Conveni d’Istanbul, concretament) sobre prevenció i lluita contra violència de gènere en aquest cas.
‘Avui moltes dones espanyoles se senten més desprotegides per part de les instàncies judicials que fa una setmana’, ha assegurat l’eurodiputada de Podem Tania González. La sentència ‘és una barbaritat’, ha dit, perquè el Conveni d’Istanbul del Consell d’Europa, signat pels 28 estats membres de la UE, qualifica de violència sexual ‘tot acte sense consentiment’.
‘Només sis països (de la UE) han adaptat’ les disposicions d’aquest conveni a la legislació nacional, ha criticat González, entre els quals no es troba l’estat espanyol. ‘Per tal que aquesta alarma social no s’entengui per altres països europeus’ l’eurodiputada ha instat la Comissió i els estats membres a centrar els seus esforços a ‘harmonitzar normatives’ perquè ‘no torni a passar’.
L’eurodiputada del PP Rosa Estarás ha justificat els vots en contra del seu partit demanant que el debat se centri en el Conveni d’Istanbul i en possibles modificacions futures a les lleis de violència de gènere, però no a ‘criticar decisions judicials’. ‘En cap cas es pot qüestionar des del poder legislatiu al poder judicial perquè aniríem contra la confiança que requereix el poder judicial als ciutadans’, ha dit. També han votat en contra tres eurodiputats espanyols adscrits al grup dels Liberals: Beatriz Becerra, Enrique Calvet i Teresa Gimenez Barbat.